Привържениците на Навални заплашват с протести, ако той не бъде допуснат

Алексей Навални
Привържениците на Алексей Навални възнамеряват да организират протести из цялата страна и да бойкотират президентските избори през март догодина, ако на опозиционния деец не бъде позволено да се кандидатира в изборите. Това заявява в интервю за лондонския "Таймс" Леонид Волков, шеф на предизборния щаб на Навални, предаде Би Би Си. 
 
"Ще продължим да казваме на електората, че това не са избори, ако от тях е изключен главният съперник. Това е имитация от времената на Съветския съюз. Това е скандал и за честния човек е по-добре да не гласува", казва Волков. 
 
В отговор на въпрос той каза, че не изключва властите да регистрират все пак Навални като кандидат, тъй като "те се страхуват най-много от голям брой хора на улиците". 
 
Би Би Си припомня, че руските власти вече са заявили, че Навални не може да бъде кандидат за президент, защото срещу него има произнесена присъда. Привържениците на Навални твърдят, че по конституция Русия трябва да изпълнява международните закони и споразумения. 
 
В частност това се отнася за решението от миналата година на Европейския съд по правата на човека, че процесът срещу Навални през 2013 г. в Русия по обвинение в измама е бил несправедлив, какъвто е бил и повторният процес. 
 
Анализатори се съмняват, че руските власти ще рискуват да допуснат Навални до участие в изборите, тъй като тогава той ще получи достъп до държавните телевизии за агитация срещу корупцията. От друга страна, сътрудниците на Путин се опасяват, че ниската избирателна активност ще се отрази зле на неговия авторитет, отбелязва Би Би Си, цитирана от БТА. 
 
Пред "Таймс" Волков казва, че шансовете Навални да бъде допуснат до изборите са 50 на 50. 
 
"Те ще вземат решението в последния момент. Нашите опоненти са много рационални. Ако пресметнат, че политическата цена на отказа на регистрация натежи спрямо съгласието за неговото участие, те ще го регистрират", казва той.
 
"Това е нашето политическо айкидо. Ние използваме силата на противника. Ние трансформираме тази сила в слабост. Ние казваме: "Погледнете, той решава с кого да си съперничи, и щом като не иска да се състезава с нас, се бои. Това означава, че той не може да победи в честен бой", цитира "Таймс" Волков. 
 
По думите му ниската избирателна активност ще бъде сериозен удар по легитимността на Путин, а "империята започва да се разпада, когато хората започнат да се подиграват на своите лидери". 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?