Привържениците на Първанов в БСП с уставни нарушения в Монтана и Добрич

Привържениците на Първанов в двата “проблемни” града за БСП Добрич и Монтана са направили десетки уставни нарушения и затова Изпълнителното бюро на социалистите е насрочило нови конференции на организациите там. Това стана ясно във вторник по време на пресконференция на левицата.

От думите на народния представител Димитър Горов се разбра, че публично оплакалият се от дискриминация заради подкрепата му за Георги Първанов местен лидер в Добрич Димитър Калчев два пъти е бил канен от Изпълнителното бюро на формацията. Той обаче не се е явил на заседанията и тогава тясното ръководство на левицата е насрочило конференцията в града за 7 май, въпреки че Калчев проведе конференция в събота.

По думите на Михаил Миков 120 социалисти от Монтана са се оплакали в писмо до ръководството на партията за уставни нарушения, направени от местния лидер на БСП д-р Емил Константинов. Преди дни Константинов се обяви за жертва на “Позитано” 20 заради симпатиите му към Георги Първанов.

"Смятам за дълбоко некоректни обясненията на някои местни лидери, свързващи този процес с кандидатурите за председател на БСП", коментира Миков. Според него опитите за превръщане на някои в политически жертви не отговаря на фактите.  

“Нека подкрепят когото си искат, но да не правят нарушения”, обясни Миков. “Не можем да съдим ГЕРБ, че правят изборни манипулации, а после ние самите така да си избираме делегатите на конгреса”, обясни той.

По думите на лидера на БСП Сергей Станишев пък вече са проведени 58 общински конференции, като са избрани 25 нови председатели на организации, а обновлението сред избраните делегати на конгреса е 40%. "Действаме принципно на основата на Устава на партията, така че да се спазват правилата и да не може никоя конференция да бъде уставно укорима", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Той изтъкна, че ръководството на партията и контролната комисия са длъжни да се отзовават на сериозни сигнали, така че да се гарантира редовност на конференциите.

До момента най-много номинации за председател на БСП има Сергей Станишев – 3:1, спрямо другите кандидати, обяви Миков.  

В петък миналата седмица пленумът на партията прие обръщение към членовете на местните конференции да не се правят манипулации на вота.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?