Привържениците на Тръмп приемат хаоса в Белия дом просто като част от политиката

Привържениците на Тръмп приемат хаоса в Белия дом просто като част от политиката

Във Вашингтон Белият дом е погълнат от приказки за задълбочаваща се криза, подобна на тази при аферата "Уотъргейт" - и тези приказки се пренесоха в големите градове на САЩ и в поредица водещи заглавия на новините, които звучат сякаш вещаят почти сигурен крах на управляващото едва от съвсем скоро правителство на Доналд Тръмп.

Но за pмнозина американци, включително за най-твърдите привърженици на президента, "кризата във Вашингтон" не се дължи на някакви възможни погрешни действия на Тръмп или до въпросите дали предизборният му екип тайно се е договарял с Русия. За тях това е поредният крещящ пример как традиционните медии проявяват тенденциозно отношение в работата си и как политическият елит във Вашингтон, водещ отчаяна борба да запази своя статут, отмъщава на нюйоркския бизнесмен и телевизионна знаменитост.

При толкова поляризирана политическа обстановка подобно недоверие към традиционните медии прави доста по-малка вероятността привържениците на Тръмп - и зависещите от гласовете им републиканци на високи постове - да изоставят президента.

"Колкото повече негативизъм се излива, толкова по-твърдо заставаме зад него. Това се обръща срещу тях", каза жителката на Аризона Надя Ларсън за съобщенията в медиите за тайно съглашателство с Русия и за разговорите на Тръмп с бившия директор на ФБР Джеймс Коми.

Публикациите на "Вашингтон пост" и "Ню Йорк таймс", че президентът е споделил поверителни разузнавателни сведения с руския министър на външните работи и е притискал Коми да прекрати разследването срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин се посрещат скептично от Ларсън и много други поддръжници на президента.

По-достоверни, казват те, са новините на видни консервативни медии, вариращи от благосклонната към Тръмп телевизия "Фокс нюз" до новинарския портал "Брайтбарт". Тези информационни средства окачествяват споменатите твърдения като идеологическа атака на останки от правителството на Обама или като отмъщение на "дълбоката държава" - понятие, използвано от крайната десница, с което представителите ѝ наричат дълбоко окопала се според тях бюрокрация, противопоставяща се на Тръмп.

"Телевизионни новини гледам само по Фокс, но единствените новини, на които вярвам, са тези, които излизат от устата на президента и които той съобщава в Туитър", заяви Ларсън, родена в Израел имигрантка, която от 25 години живее в Тусон, Аризона.

Привърженици на Тръмп окачествиха изнесените в медиите данни срещу него като безпочвени твърдения от анонимни източници и заявиха, че досега не са видели никакви конкретни доказателства в тяхна подкрепа.

"Тъкмо това и очаквах", каза Джеф Клъсмайър, застрахователен агент от Луивил, Кентъки. "Очаквах медиите да нападнат Тръмп. Очаквах демократите да го нападнат и да призоват за импийчмънта му. И ето че нещата се развиват точно тази посока."

Консервативните медии развиха свои теории за вълната от негативни за Тръмп водещи заглавия в медиите. В статия със заглавие "Коми отвръща на удара", публикувана от портала "Брайтбарт", чийто шеф преди бе главният стратег на Тръмп Стивън Банън, се посочва, че някои от отправените в последно време обвинения са инспирирани от приближени на Коми, който бе уволнен от президента миналата седмица.

Сред водещите заглавия в "Дръдж рипорт", популярен консервативен новинарски сайт, бяха: "В медиите започна неконтролиран ядрен разпад" и "Саботаж в окръг Колумбия".
"Анти-Тръмп медиите си мислят, че са надушили кръв", каза коментаторът от "Фокс нюз" Шон Ханити, твърд поддръжник на Тръмп. Той обвини традиционните медии, че така са се настървили, че "вече не могат да дишат".

Ханити написа в Туитър в сряда, че има пет групировки, които се опитват да унищожат президента: медиите, Демократическата партия, дълбоката държава/хората от специалните служби, републиканците от върхушката и "невъртръмпърите" (на английски "Never Trumpers" или "никога Тръмп").

"Тези опити, целият този план, това желание да се хвърли в смут правителството Тръмп и да бъде възпряно, вероятно са били задействани още в нощта на изборите или ако не тогава, поне със сигурност най-късно 24 часа след нея. А сега виждаме тяхното проявление", каза радиоводещият на токшоу Ръш Лимбоу.

В сряда министерството на правосъдието назначи бившия директор на ФБР Робърт Мълър за специален прокурор, който да разследва възможните връзки между предизборния щаб на Тръмп от 2016 г. и Русия.

Тръмп подхрани теорията, че медиите искат главата му и заяви, че "няма друг политик в историята", който да е бил третиран така несправедливо. Вчера той написа в Туитър, че разследването за тайно споразумение с Русия е "най-големият лов на вещици" в американската история.

"В огромното си мнозинство консерваторите и републиканците смятат, че каквото и да мислите за Доналд Тръмп, то несъмнено е инспирирано от многото медийни кръгове, които съвсем открито взеха страна в изборите и оттогава не са се променили изобщо", каза пред Ройтерс консултантът на Републиканската партия Кийт Апъл.

Рейтингът на Тръмп е нисък за нов президент и се движи на устойчиви нива от 35-40 процента. Но според най-новото проучване на Ройтерс/Ипсос 77 процента от републиканците одобряват работата му, дял, който общо взето остава непроменен, откакто през януари встъпи в длъжност.

Брад Бостик, жител на Ренълдсбърг, Охайо, основал след влизането в Белия дом на президента групата "Рокери за Тръмп", заяви, че не изпитва безпокойство от скандалите в последно време, защото той и повечето от съмишлениците му не вярват "на нищо, което чуят от традиционните медии".

"Медиите си мислят, че тук става дума за Тръмп, само че не е така", каза Стив Дийс, работещ от Айова коментатор на медията "Кънсърватив ревю" и бивш радиоводещ с критично отношение към президента.

"Тук не става дума за това дали може да се вярва на Тръмп, а за това дали може да се вярва на медиите."

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?