Приватизационната агенция: Сделката за Дипломатическия клуб е законна

Приватизационната агенция: Сделката за Дипломатическия клуб е законна

Процедурата за приватизацията на Дипломатическия клуб в Бояна, който е обособена част от забраненото за продажба дружество АДИС, е законна. Това заявиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в петък.

Ден по-рано членът на надзорния съвет на ведомството Руси Статков от БСП оспори законността на търга за имота, спечелен срещу 8.5 млн. лв. от старозагорската фирма "Ексклузив уеб дизайн“, с активи за 1000 лв., чиито трима съдружници са младежи на възраст от 20 до 24 г. и възникнаха подозрения, че реалният купувач е друг. Според Статков не е спазено изрично необходимото разрешение на Министерския съвет за продажбата на обособената част от фирма от забранителния списък.

Възникнаха и коментари за законодателна вратичка, тъй като сега може обособени части от забранени за продажба фирми да се приватизират, освен ако не са изрично вписани в списъка към Закона за приватизацията.

От АПСК посочват, че не са извършили законово нарушение, тъй като "списъкът съдържа изрично посочване на обособените части, които не подлежат на приватизация, а за останалите обособени части е приложим общият ред". Те цитират как например в списъка има обособени части от спортни дружества, включени от ресорния министър.

Обособени части от АДИС не са включени в забранителния списък, заявиха от приватизационното ведомство.

Тъй като по принцип приходите от приватизация трябва да отиват в Сребърния фонд за бъдеща подкрепа на пенсионната система, а от тази сделка те ще отидат в АДИС, от агенцията посочват, че законът предвижда възможност принципалът на продаваното дружество – в случая външният министър, и АПСК. След получено становище от министъра на външните работи, двете ведомства са решили всички приходи от сделката да отидат в АДИС, с което ще се защитят интересите на държавното дружество, посочва се още в съобщението.

В него се припомня, че при внасяне на конкретна сделка за одобрение от Надзорния съвет се прилага цялата ѝ документация. Членовете на надзора ще могат да се запознаят с цялата документация и да гласуват компетентно и информирано, допълват от АПСК.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?