Приватизация – водеща версия за взрива в Челопечене

Приватизация – водеща версия за взрива в Челопечене
Бившият зам.-министър на отбраната Радослав Бозаджиев ще бъде разпитан следващата седмица във военна прокуратура, научи Меdiapool от отлично осведомени източници. Основната версия, по която следствените органи работят за взривовете в поделението край Челопечене миналата седмица, е подготвянето на теренa за приватизация.

Освен двете дела – за взривовете и за липса на около 200 тона боеприпаси в поделението, заведено е било и дело за продажбата на муниции на по-ниски цени на определени фирми. С поделението са търгували основно шест фирми, като военният министър Николай Цонев отказва засега да назове имената им.

За експлозиите от 3 юли се работи по три версии – икономически интереси, свързани с приватизация, която е основната, умишлен пожар и авария по технически причини.

Военният министър Николай Цонев съобщи в четвъртък, че статутът на поделението в Челопечене ще бъде променен от публично държавна собственост в частна държавна собственост и най-вероятно приватизирано.

Бившият зам.-министър Бозаджиев, от квотата на НДСВ,през последните три години отговаряше във военното ведомство за сделките с военни имоти.Той бе сменен в началото на юни месец тази година. Оцеля при министерските кадрили в края на април, когато военното ведомство напуснаха министърът Веселин Близнаков и зам.-министрите Соня Янкулова (НДСВ) и Симеон Николов (БСП).

Бозаджиев бе неизменен зам.-министър и в предишното правителство на Симеон Сакскобургготски. Сочен е за близък до Лидия Шулева, която в момента е зам.-председател на БНД - партията, сформирана от отцепниците от НДСВ. Първо той бе заместник на Шулева, когато тя бе социален министър в предния кабинет, след това я последва и в Министерството на икономиката. На мястото на Бозаджиев във военното министерство бе назначен русенският кадър на НДСВ Камелия Нейкова.

Далаверите с продажба на боеприпаси с отпаднала необходимост или изтекъл срок на годност са ставали основно до 2006 година. Версията за умишлен пожар с цел прикриване на далавери е по-малко вероятна.

До момента по делото за взривовете в поделението в Челопечене са разпитани около 40 души. В прокуратурата ще бъдат привикани бивши министри и зам.-министри на отбраната.

Още от България