Приватизацията на Българската фондовата борса се провали

Приватизацията на Българската фондовата борса се провали

Приватизацията на Българската фондова борса (БФБ)се провали след като Министерството на финансите е оттеглило продажбата на дела си от 50%. Това е станало късно в сряда, съобщиха от БФБ-София.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), на която беше възложена продажбата, е била уведомена с писмо от Министерството на финансите на 25 февруари 2013 г. Още в същия ден изпълнителния съвет на АПСК е прекратил договора с "Патриа Корпорейт Файненс". Компанията трябваше да направи маркетинговото проучване на Българска Фондова Борса - София АД и Централен Депозитар АД и да изготви анализите за правното състояние, информационни меморандуми и приватизационни оценки на 50.0542% от капитала на БФБ-София и на 43.07% от капитала на Централен Депозитар.

С решение от 7 март надзорният съвет на АПСК е предложил на изпълнителния директор да предприеме действия по прекратяване на приватизационната процедура, съобщават от АПСК.

Не е посочено дали прекратяването на приватизацията на БФБ-София е поради липса на интерес или поради друга причина.

Сред кандидатите за купувач на българската борса бяха London Stock Exchange, Deutsche Boerse, виенската CCE Stock Exchange Group и NASDAQ-OMX. Правителството на ГЕРБ обяви, че критерият ще е качеството на купувача, а не колко пари предлага.

В последните тримесеца цената за акция на БФБ-София се повиши от 2.8 лв. до 3.47 лв. за акция, което е близо с една четвърт в очакване на приватизацията. Днес цената отново е паднала на около 2.8 лв. за акция

Печалбата на БФБ-София за 2012 г. е 608 хил. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес