Приватизацията на “БДЖ Товарни превози” е прекратена

Приватизацията на “БДЖ Товарни превози” е прекратена

Процедурата за приватизацията на “БДЖ Товарни превози” е официално прекратена, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) ден след като се разбра, че в надпреварата е останал един единствен кандидат – регистрираната на 3 юли офшорка "Дует реълуей България".

 

Мотивите за решението са липсата на сериозен инвеститорски интерес още в началния етап на конкурса и невъзможността да се осъществи конкурентна процедура за дружеството.

 

Приватизационната агенция съвместно с транспортното министерство и ръководството на “БДЖ Холдинг” ще направи цялостен анализ и в оптимален срок ще стартира нова процедура за продажба на жп товарните превози, се казва в съобщението на АПСК.

 

Шефът на “Холдинг БДЖ” Йордан Недев коментира пред Mediapool, че процедурата е прекратена заради липсата на конкуренция, което означава, че държавата не може да се надява и на стотинка над минималната търсена цена – около 100 млн. евро за 100% от капитала на “БДЖ Товарни превози”.

 

Отказът от приватизацията идва часове след като транспортният министър Ивайло Московски каза, че сделка ще има, ако единственият кандидат отговаря на заложените условия. Това бе позицията и на шефа на приватизационната агенция Емил Караниколов от преди ден, когато се разбра, че от шестимата кандидати закупили тръжна документация само "Дует реълуей България" е подала документи за допуск до квалифицирана информация.

 

Компанията е дъщерна на кипърската офшорка “Дует Реълуейс Лимитед”. В Търговския регистър компанията е вписана на 11 юли, а капиталът ѝ е 10 лева. Не се знае чии интереси стоят зад офертата на дружеството, а редица публикации в медиите от сряда ги приписват на българо-руския банков тандем – Корпоративна търговска банка – "Внешторгбанк" (ВТБ). ВТБ приватизира миналата година “Булгартабак” и заяви интереса си към покупката на мобилния оператор “Виваком”.

 

Дует реълуей България" се представлява от Даниел Дамянов, който обяви пред няколко издания, че зад компанията стои британският инвестиционен фонд Duet Grоup. Офисът му е в Лондон, има представителства и на много други места. Фондът отговаря на всички изисквания в процедурата, каза Дамянов.

 

Документи за участие в процедурата за приватизация на жп дружеството купиха други петима кандидати – трима адвокати, румънската "Груп Феровиар Ромън" (собственик на частната "Българска железопътна компания") и чешката "Адвансд уърлд транспорт", която развива железопътна транспортна дейност.

 

Най-вероятно транспортните дружества, които спадат към стратегическите инвеститори, са се отказали от сделката заради заложените високи критерии. Те са да имат по 400 млн. евро оборот за всяка от последните три години и да са работили в сектора на жп транспорта поне 10 години. Изискването за оборот на купувача надхвърля пет пъти този на оборота на продаваната компания. За финансовите кандидати условията бяха едно към едно на тези, поставени за "Булгартабак": управлявани активи над 1 млрд. евро и собствен капитал поне 20 млн. евро.

 

Проваленият първи опит за продажба на БДЖ Товарни превози отлага във времето и решаването на тежките финансови проблеми на железницата, която е в технически фалит. “Холдинг БДЖ” се надяваше с парите от приватизация да покрие условията на Европейската комисия за отпускането на спасителен заем, а те са компанията да разполага с половината сума като самоучастие във финансирането на реформите. В последните дни ситуацията за БДЖ се влоши драматично след като финансовото министерство спря държавната субсидия за превозвача – около 13 млн. лева месечно. Причината е необслужван заем от Световната банка от 1995 г., заради което институцията е активирала държавната гаранция по кредита.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?