Приватизацията на гръцки активи: Ново споразумение за стар план

Приватизацията на гръцки активи: Ново споразумение за стар план

Едно от условията, договорени от Гърция в споразумение, постигнато на 13 юли, за да открие пътя към преговорите за нова спасителна програма, беше продажбата на гръцки активи на стойност 50 милиарда евро.

Макар че планът не е нов - кредиторите и преди са искали приватизация на предприятията, за да се осигури кеш за икономиката - той беше блокиран дълго време и под управлението на партия СИРИЗА влезе в сблъсък с много от ключовите позиции на властите, пише БТА в сряда.

Известен напредък беше постигнат при предишните правителства. Част от атинското пристанище Пирея беше дадено на лизинг на китайската транспортна компания Коско, която го трансформира в хъб за продукти, предназначени за Източна Европа, и създаде около 1500 работни места за три години. Миналата година държавната лотария ОПАП беше продадена за 652 милиона евро и някои сгради, притежавани от държавата, също бяха продадени.

Но новото споразумение вече предизвика обещания да бъдат намерени други начини за събиране на капитали, а гръцкият енергиен министър Панос Скурлетис обеща в интервю, публикувано в събота във вестник "Агора", че държавата ще потърси "алтернативни, еквивалентни мерки" на продажбата на националния електрически оператор АДМИЕ. Продажбата на АДМИЕ беше едно от условията на споразумението от 13 юли, според което Гърция трябва или да приватизира компанията, или да намери компенсираща мярка, която да има "еквивалентен ефект върху конкурентоспособността".

АДМИЕ е част от гръцката Държавна енергийна компания /ДЕИ/, в която държавата притежава над 50-процентен дял. Скурлетис, който беше министър на труда, преди да поеме енергийния пост след промени в кабинета на 17 юли, заяви, че ролята на ДЕИ е "неоценима".

Забележките му може би сочат към трудността да се намери политическа воля да се гарантира, че приватизационният фонд върви напред. Първоначално бе планирано той да се намира в Брюксел, но премиерът Алексис Ципрас се бори с всички сили по време на преговорите в Брюксел, за да гарантира, че той ще бъде управляван от гърци.

Атинската водоснабдителна и канализационна компания, Атинското международно летище, Гръцките пощенски услуги, петролната компания Хеленик петролиъм, ДЕИ, пристанището в Солун и Държавната газова корпорация са сред другите проекти, приготвени за продажба, според новия гръцки приватизационен фонд.

Много от хората, които работят в компаниите, се очаква да протестират срещу продажбите им на международни купувачи и в някои случаи има опасения за блокади на пътища.

Азербайджанската фирма Сокар, която предложи да купи компанията за дистрибуция на газ ДЕСФА, все още чака зелена светлина от Европейската комисия.

Отворен въпрос е дали 50 милиарда евро е постижима цел, като предложението беше възприето със скептицизъм от много хора. План от 2011 г., целящ да събере 50 милиарда евро до 2015 г. чрез приватизации на гръцки предприятия, беше постоянно ревизиран в посока надолу. До декември 2014 г. бяха получени само 1,3 милиарда евро.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?