Приватизацията на гръцките газови компании е на финала

Приватизацията на гръцките газови компании е на финала

Приватизацията на гъцката газова компания ДЕПА и на газоразпределителното дружество ДЕСФА са финалната права, като в сряда гръцките медии коментират основно силния интерес на руския енергиен гигант Газпром към придобиването на ДЕПА.

Приватизационната процедура предвижда до 29 май да бъдат подадени обвързващи оферти. Според информация на в. "Катимерини" агенцията за приватизация ТАПИЕД обмисля удължаване на срока с три-четири дни.

Във вторник за трети пореден път в Атина е пристигнал президентът на Газпром Алексей Милер и се е срещнал с премиера Андонис Самарас. След вчерашната среща между двамата се смята за сигурно подаването на оферта от страна на руската компания, пише вестникът, като допълва че руснаците дори са обещали по-евтин природен газ.

Вестник "Елефтеротипия" обаче посочва, че остават "тръните" в споразумението, сред които са и възможните възражения от страна на Европейския съюз за продажбата на ДЕПА на руския гигант. Днес в Брюксел започва дискусия за енергийната политика, която в бъдеще ще бъде прилагана от страните-членки на съюза, посочва изданието.

Според "Вестник на редакторите" гръцкото правителство очаква с безпокойство резултатите от срещата на върха по енергийните въпроси. По всичко личи, че Андонис Самарас и Алексей Милер са си стиснали ръцете за приватизацията на гръцката газова компания, въпреки че недоволството на ЕС и САЩ безпокои сериозно правителствения щаб, коментира вестникът.

В. "Кердос" отбелязва, че приватизацията на ДЕПА вече има геополитически измерения, тъй като третото поред посещение на президента на Газпром в Атина показва силния интерес на компанията да придобие сериозна база на пазара в Югоизточна Европа.

В. "Вима" окачествява наближаващата сделка като "трилър", който освен чисто делови има и силно геополитически характер с трескави задкулисни игри.

По отношение на подадените оферти за участие в търга може да се каже, че руската Газпром остава доминиращият кандидат купувач. Според някои източници руската компания е внесла оферта на стойност 900 млн. евро. В надпреварата за покупката на ДЕПА, освен Газпром, остава активен и консорциумът М+М  /Митилинеос - Вардиноянис/.

В същото време втората руска компания Синтез се очаква да внесе оферта за приватизацията на гръцкия газов оператор ДЕСФА. Не е изключено обаче Синтез да внесе оферта в последния момент и за покупката на ДЕПА.

От друга страна, в битката за ДЕСФА участват азербайджанската  компания Сокар и консорциумът, съставен от гръцката ГЕК-ТЕРНА и чешкия предприемач, контролиращ консорциума, придобил гръцката компания за спортни залагания ОПАП.

След Китай гръцкият премиер Андонис Самарас в края на миналата седмица посети и Баку, където води разговори по въпроси на природния газ, но и за тръбопроводите, по които ще се пренася азербайджанско синьо гориво. Според дипломатически източници целта на пътуването на Самарас бе да насърчи участието на тази страна в гръцките енергийни търгове.

Активното участие на Азербайджан и на азербайджанската Сокар в търга за ДЕСФА ще ръзвърже ръцете на гръцката страна, тъй като Гърция е подложена на натиск от страна на САЩ и ЕС, за да не може компаниите ДЕПА и ДЕСФА да стигнат до ръцете на руснаците.

Анализатори на енергийния пазар преценяват, че ако победителите на търга са Газпром за ДЕПА и Сокар за ДЕСФА, макар че САЩ и ЕС гледат с добро око на азербайджанското участие, геополитическият покер, който се разиграва през последните месеци, в известна степен ще балансира нещата и Гърция ще избегне какъвто и да е допълнителен натиск върху нея.

Може би това ще е идеалният вариант, казва цитиран от "Вима" представител на правителството в Атина, който обаче побързал да добави, че става дума за тръжна процедура, а не за подялба на баницата на геополитическо ниво, изтъквайки, че победителите ще са тези, които ще дадат най-високата цена. Не става дума за директно възлагане, а за открит търг съгласно законите на Гърция и на ЕС, изтъкнал същият представител.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?