Приватизацията в България буксува заради липса на концепция, политическа воля и погрешни преценки

Германската агенция за външноикономическа дейност прави критична рекапитулация на хода на приватизацията в България през 2005 година в публикуван наскоро анализ, предаде радио Дойче веле.

Материалът, както и останалите публикации на агенцията със седалище в Кьолн, са адресирани към  онези представители на германския бизнес, които  търсят контакти с български фирми. От агенцията отказаха да дадат  интервю със становище по описаните проблеми, защото  материалът не бил предназначен за журналисти. Същинският аргумент за отказа обаче назова референтката за България г-жа Волф: не искаме повече  разправии с посланици - заяви тя и допълни, че на два пъти вече е имало подобни интервенции, макар да отказа да съобщи дали става дума конкретно за България, уточнява Дойче веле.

Автор на анализа, озаглавен "На финалната права българската приватизация взе да се задъхва", е кореспондентът на агенцията в София д-р Ханс-Фридрих Рувве.

Германската агенция посочва, че през 2005 година в частни ръце не е преминало нито едно от големите все още държавни предприятия, които са били предвидени за приватизация. Двете смени на шефа на Агенцията за приватизация в рамките на кратък период от време са се отразили неблагоприятно, също както и  загубеното време покрай съставянето на правителство през миналата година. Не на последно място, според анализа, роля е изиграла липсата на концепция как да се извършва приватизацията, както и редица погрешни преценки на реалната ситуация.

В анализа се припомня, че липсата на прозрачност и недостатъчната ефективност са придружавали българската приватизация още от старта ѝ в началото на 90-те години. По-нататък се споменават неблагополучията в  опитите да се приватизират трите големи топлоелектроцентрали - Варна, Русе и Бобов Дол, както и продължилите през 2005 г. разправии около раздържавяването на държавния тютюнев концерн "Булгартабак" и изтеглянето на Бритиш Америкън Тобако като кандидат-купувач под претекста, че политическите условия в страната са се влошили.

Трудно върви и приватизацията на държавната филмова студия "Бояна филм" -  коментира германският анализатор - и припомня, че кандидат-купувачът "Бавария Филм" е внесъл обжалване, по което съдебната процедура все още не е приключила.

Друг пример за мъчителния ход на  българската приватизация  - според анализа  - е случаят с държавната фирма "Български морски флот", чиято продажба от години насам не помръдва. Независимо от наличието на  парламентарна стратегия за приватизацията на "Български морски флот" досега не е извършено почти нищо. Няма даже и единство по това по какъв начин да се извърши тази приватизация. Все по-малка е вероятността това да стане чрез българската борса, се казва в анализа, който стига до извода, че продължителното отлагане и протакане на приватизацията едва ли ще е от полза за цялата сделка, защото средната възраст на плавателните съдове, за които става дума, междувременно е достигнала 26 години.

Като най-добри германският анализатор оценява шансовете за приватизация на авиопревозвача "България еър", който вероятно ще се поеме от динамично развиващия се конкурент "Хемус еър" и то още през първото полугодие на 2006 година.

Като друг наболял проблем на България анализът на германската агенция за външноикономическа дейност отбелязва липсата на решение за приватизацията на държавните болници и продължителната процедура, която се очертава и в тази сфера, предаде радио Дойче веле.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?