Привидна или истинска промяна?

Привидна или истинска промяна?

Точно една година след встъпването в длъжност на руския президент Димитрий Медведев оценките за дейността му варират между "нов стил" и "точно следване" курса на предшественика му Владимир Путин.

Година след като встъпи в длъжност, Дмитрий Медведев показва различен стил в Кремъл в сравнение с Путин, въпреки че анализаторите само могат да правят догадки дали това предизвестява по-голяма промяна, или не, коментира Ройтерс.

"Медведев и Путин са добри партньори, които споделят възгледите за бъдещето на Русия, но има голяма разлика в тяхната предистория, в техните маниери и в техните мнения как да управляват нещата", казва, цитиран от агенцията, официален руски представител по повод непрестанните твърдения за неизбежно разцепление между Медведев и Путин.

Във визуален план е поразяваща разликата между 43-годишния бивш адвокат и 56-годишния бивш агент на КГБ със стоманен поглед.

През двата си президентски мандата (2000 - 2008 г.), белязани от завръщането на Русия на световната сцена, последвало икономическия подем на страната, Путин превърна Кремъл в център на руския живот.

Нямаше нито един важен въпрос, по който да се вземе решение без участието на президента. "Президентът отговаря за всичко в Русия", каза Путин в една от речите си, произнесени в началото на президентството му. Тази негова визия съвпадна с традиционните виждания за поведението на управника на Кремъл.

Дмитрий Медведев започна президентския си мандат от различна позиция. "Една система, в която всичко се решава в Кремъл, не е идеална", каза той. Тази негова позиция е в пълен контраст с путиновия имперски стил.

Медведев, който управлява една от най-тежките за десетилетие икономически кризи в Русия, демонстрира по-малка склонност да налага собствената си воля върху ключови руски министри и се стреми да бъде по-малко подвластен на емоциите за разлика от Путин.

Невъобразими неща започнаха да се случват в путиновата Русия. Министрите на Медведев се осмелиха да  влязат в конфликт по въпроси, по които националните лидери вече бяха изказали своето мнение. Изненадващо никой все още не е уволнен.

"Путин по свой начин е един истински руски цар, който е убеден, че без неговата намеса, светът ще спре да се върти, Медведев прилича повече на мениджър, който залага на системата, отколкото на личната воля ", казва близък до Кремъл анализатор, цитиран от Ройтерс.

Според агенцията първата година от управлението на Медведев е била белязана и от рязък спад на националистическата реторика на Кремъл. Твърдолинейните прокремълски младежки движения, които по времето на управлението на Путин плашеха руските либерали със своя агресивен патриотизъм, изчезнаха до едно. Медведев призова за по-голяма роля на неправителствените организации, които неговият предшественик обвини, че са под контрола на западните правителства.

Според друг руски анализатор Медведев е постсъветски човек, който няма същите спомени като тези на Путин за унижението, изтърпяно от Русия след краха на комунистическата империя. Путин се чувстваше като у дома си, когато говореше пред висшите военни кръгове и обичаше да лети на изтребители и да плава на ядрени подводници; Медведев се чувства в свои води пред лаптопа си.

Дали тези разлики в стила предсказват, че Русия се отклонява от курса на Путин, критикуван от опонентите си, че потиска демокрацията, или е по-скоро част от играта на Медведев да промени баланса на силите в управляващия тандем? Мненията по този въпрос се различават.

"Медведев отчаяно се нуждае неговата власт да има своя собствена основа и знае, че трябва да спечели привърженици във всеки ъгъл", казва Алексей Мухин от Центъра за политическа информация.

Други мислят, че стилът на Медведев е бил отработен съвместно с Путин. "Изборът на Медведев за президент показа, че Путин беше готов за някои промени в политическия стил", казва Борис Макаренко от мозъчния тръст на Медведев ИНСОР. "Това, на което сме свидетели сега, е тиха либерализация", допълва той.

Според мнозина обаче практическите резултати от тази либерализация са незначителни. Според "Амнести интернешънъл" например Медведев е направил малко неща, за да подобри ситуацията с човешките права в страната си.

"Преди една година, когато пое функциите си, президентът съобщи, че поема ангажимент да подобри правовата държава", подчертава генералният секретар на базираната в Лондон международна правозащитна организация Ирене Хан. Тя припомня, че Медведев е поставил няколко цели в тази област, но "никаква значителна промяна не се вижда за момента."

Ситуацията, която е лоша в някои сфери, се влоши още повече, предупреждава "Амнести интернешънъл", като има предвид безнаказаността, на която се радват извършителите на нападения срещу правозащитници, журналисти и адвокати. Правозащитната организация осъжда и ситуацията в Северен Кавказ, където руските сили за сигурност прибягват до "методи, които нарушават международните закони в областта на правата на човека", за да се справят с местните въоръжени групи.

В дейността си на висшия пост Медведев следва "съвсем точно" или "в основни линии" курса, определен от Владимир Путин. В това са убедени 80 на сто от гражданите на Русия, сочи априлско проучване на социологическия център "Левада", чиито данни публикува новинарският портал Нюзру.ком.

Единайсет на сто от анкетираните смятат, че Медведев постепенно променя предишния политически курс. Само два процента са на мнение, че днешният руски лидер води изцяло различна политика.

Всеки втори от запитаните (48 на сто) смята, че реалната власт в Русия е поделена поравно между Медведев и Путин - днес министър-председател на страната. Според 30 на сто от участниците обаче, властта във федерацията все още е в ръцете на Путин. Делът на анкетираните, според които Медведев има реална власт в страната, е намалял през изтеклата година от 17 на 12 процента.
Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?