Привилегированите благодетели по време на епидемия

Сн.: БГНЕС архив

Наред с премиера и ръководителя на оперативния щаб, фигурите на двама бизнесмени изплуваха в публичното пространство като спасители на нацията от зловещия коронавирус. Епидемията мобилизира множество дарителски акции и до 25 март са събрани над 5 млн. лева, като сумата продължава да нараства с всеки изминал час. Огромната част от парите са предназначени за закупуване на апаратура за болници, най-вече за столичните болници "Пирогов" и "Александровска".

Най-крупният до момента дарител е една от най-спорните публични личности в страната – депутатът от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски.

Той дари консумативи и парични средства за общо 500 хил. лв. за "Пирогов" и още 300 000 лв. на националния щаб срещу епидемията. Новината бе обявена в понеделник от началника на щаба ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния му всекидневен брифинг.

Разбира се, той не може да изчита всяка една компания или човек, които са направили дарение в конкретен ден, защото те са десетки. Много хора в социалните медии обаче обърнаха внимание, че щабът не обяви поименно нито едно от останалите крупни дарения на големи търговски вериги, телекоми, банки, редица частни фирми, неправителствени организации, публични лица и други политици.

Ден преди това премиерът Бойко Борисов, по време на моноспектакъла си пред журналисти, посветен на президентското вето, каза, че не му пука дали прави реклама на бизнесмена Кирил Домусчиев и фирмата му, след като те са дарили важни и дефицитни лекарства на хининова основа за лечение на заболелите от Covid-19. Дарението се случи, след като шефът на КРИБ, собственик на фармацевтична компания, на "Нова телевизия", футболния клуб "Лудогорец" и др. се оказа заразен с коронавирус. (Лекарствата, за които става дума, са с недоказан ефект специално за Covid-19, както разясниха и български, и чужди лекари, което съвсем не попречи на повечето медии да ги популяризират.)

Навярно жестът на Домусчиев е породен от благородни мотиви и опит за помощ, но може да се тълкува и като опит за откупуване на специално внимание по време на лечението, коментираха потребители в социалните медии.

В сегашната кризисна ситуация на епидемия, хората са още по-чувствителни към това, че щабът и премиерът обръщат по-особено внимание на тези две дарения – факт, който отразява привилегированата позиция на двамата благодетели в държавата. И може да послужи за нагледна илюстрация на какъв принцип ще бъдат определени бенефициентите на отпуснатите от властта средства в извънредната ситуация.

"Обявяването на даренията на хората с достъп до публичен ресурс може да се тълкува като опит за домогване до още такъв", смята анализаторът Илиян Василев, който е бивш посланик на България в Русия, а днес има собствен консултантски бизнес и ръководи организацията "Анализи и алтернативи".

"Абсурд беше Мутафчийски да обяви само дарението на Пеевски, защото той друг такъв пример не е давал. 300 хиляди лева дадоха и други дарители, а Мутафчийски не ги обяви. Работил съм дълго време в благотворителни кампании, принцип на даренията е, че истинските дарители винаги предпочитат да останат анонимни и това е част от етиката на дарителската кампания, в която е важно какво допринасяш, а не някой да ти спомене името", коментира Василев пред Mediapool.

Липсата на ясни правила за обявяване на даренията и по какъв начин са били използвани, в комбинация с отмяната на правилата за обществените поръчки, отваря вратата на огромни злоупотреби, коментира пред Mediapool Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него това, че щабът за борба с епидемията откроява пред публиката един свой дарител, но не и останалите, показва проблем.

"Споменава се един дарител, а не друг, което означава, че големината на дарението е от значение. А има много други малки дарители, които даряват според възможностите си. Какво е посланието на щаба? – Дарете и вие! Трябва обща дарителска сметка! или друго", пита анализаторът, според когото, ако има морален кодекс на депутата, подобни въпроси ще се изчистят.

По думите му е странно и когато "държавни фирми даряват средства, които биха отишли в тяхната печалба и съответно в бюджета, който би могъл да го използва за същите нужди".

Така той коментира даренията от по 200 хил. лв. на две държавни компании - Българска банка за развитие (ББР) и "Български енергиен холдинг" (БЕХ).

"Извънредно положение или не, моралните кодекси не са ясни. Това плаши най-много, включително вероятността да се злоупотреби, включително с дарения. Може да нямаме съмнения, че при екстреното състояние ще има злоупотреби навсякъде по света. Всяко едно добронамерено желание ще бъде приемано като съмнително, поради факта, че е извънредно и това предполага много по-сериозна предпоставка за злоупотреба, отколкото при нормални обстоятелства. Защото и моралът е различен", допълни Руслан Стефанов.

Според него мярката на правителството за подпомагане през ББР на бизнеса чрез държавни гаранции по кредитите им, също има огромен потенциал за злоупотреби, защото не е ясно по какви критерии ще се предоставят те и как ще се контролира усвояването им. Същото се отнася и за покриването с пари от бюджета на 60 процента от заплатите на засегнатите от ограничителните мерки заради коронавируса.

"Всяко едно от тези решения крие колосален потенциал за злоупотреби. Но ние най-вероятно никога няма да разберем за тях, или ако разберем, надали ще бъдат наказани", скептичен е експертът.

"Нормално е в тези условия да се спрат обществените поръчки за определен бизнес и да се насочат към друг, от който повече има нужда в момента – свързан с пандемията. Ясно е, че се защитава бюджетът, който е силно зависим от ДДС и ще се свият рязко приходите му.

Нормални са опитите на правителството да застопори бюджета и да търси ресурси от другаде. Но понеже не важи ЗОП и решенията може да се вземат без присъствие, има предпоставки за злоупотреби. ББР например ще дава гаранции на банки и те ще ги дават дори безлихвено на фирми, които ние няма да разберем кои са, освен ако не разчитаме на нечия доблест. Да не забравяме, че става въпрос за оцеляване и помощта на една фирма ще означава, че друга няма да оцелее. Ясно е че всеки би направил много, за да оцелее", каза още Стефанов.

"Затова си мисля, че обявяването на даренията на Пеевски и Кирил Домусчиев говори освен за липса на морален компас, но и за елементарни правила на дарителството. И единствено може да се тълкува като откупуване на последващ достъп до публични ресурси. При липса на ясни правила за дарителство лесно може да се изтълкуван като опит за купуване на индулгенция", допусна той.

По думите му така се създават предпоставки за възможно най-лошата интерпретация на дарението и ненужно разсейване на енергия на щаба, чиято единствена цел трябва да е запазване на животи.

А в по-широк контекст, трябва да се осигури максимална прозрачност, за да бъдат поне донякъде ограничени съмненията за злоупотреби с публичния ресурс при настоящата безпрецедентната криза и страданията на толкова много хора, засегнати от икономическите последствия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?