Привличаме ЕБВР за подготовката на концесиите на “Хемус” и “Черно море”

Привличаме ЕБВР за подготовката на концесиите на “Хемус” и “Черно море”
Предложение за привличане на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в изработването на процедурата по концесионирането на магистралите "Хемус" и "Черно море" разглежда Министерски съвет. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, който е вносител на предложението заедно с министерствата на на транспорта и на финансите.

Според предварителния разчет, направен заедно с банката, до края на годината ще има готовност да се обявят процедурите за набиране на кандидатите за концесия.

Гагаузов коментира, че очаква голям интерес към концесионирането на двата аутобана. Прогнозата е около 6 месеца след обявяването на процедурата по концесиониране да бъде избран частният оператор и той да започне работа.

На въпрос дали магистрала "Черно море" може да се изгради по-бързо от "Тракия", министърът каза, че такава вероятност няма. Все още не е окончателно определено трасето на магистрала "Черно море", каза Гагаузов.

Вариантът за изграждането на магистрала "Струма" ще бъде предложен от европейската програма за техническа помощ “Джаспърс”. По-вероятно е тя да се финансира изцяло от Кохезионния фонд по оперативна програма "Транспорт". До края на юни за два от четирите участъка на "Струма" трябва да има пълни работни проекти, каза министърът. За изпълнението на магистралата задължително ще бъде обявен търг, допълни Гагаузов.

За междуведомствено съгласуване влиза днес анексът към договора за концесията на магистрала “Тракия”, каза още Гагаузов. Очаква се следващата седмица предложението да бъде одобрено и от Министерски съвет.

При евентуален фалит на концесионера държавата ще поема задълженията му, но това не означава държавна гаранция, а ще се изкупят акциите на концесионера и ще встъпим в техните правомощия, каза министърът. За едно евро купуваме акциите и поемаме задълженията му, допълни Гагаузов.

Споделяне

Още от Бизнес