Приятели на Мартин Борилски протестираха пред българското посолство в Париж

Около 50 души, сред които 25 френски адвокати, както и български студенти протестираха в сряда пред българското посолство в Париж срещу оправдателните присъди, издадени от българския съд на предполагаемите му убийци Георги Желязков и Стоян Стоичков-Барона.

Протестиращите, които скандираха с мегафон "Справедливост за Мартин", бяха охранявани от също толкова полицаи. Българските студенти бяха с ръце изцапани с червена великденска боя и носеха плакат "Невинен".

Представител на парижката адвокатска колегия прочете писмо до президента и премиера на България с копие до френския президент Никола Саркози, в което се настоява за справедлив процес и намеса на френското правосъдие.

Мартин Борилски беше убит във френската столица по особено жесток начин през 2001 г.. Френските власти предадоха на българските съдебни власти улики, включително и ДНК проби, доказващи вината на двама български граждани - Георги Желязков и Стоян Стоичков. Те обаче бяха оправдани на две инстанции от българския съд. Очаква се делото да се гледа във Върховния касационен съд на 29 април.

Четирима адвокати, представители на протестиращите, бяха приети от двама политически съветници на посланик Ирина Бокова.

След срещата организаторите съобщиха, че представителите на посолството са проявили разбиране и са уверили, че българското правосъдие полага усилия за справедлив процес.

Споделяне

Още по темата

Още от България