Приют за магарета бе открит край гоцеделчевско село

Първият приют за стари, негодни вече за работа, магарета в България бе открит в четвъртък край село Баничан, община Гоце Делчев. В "Долината на магаретата" в момента са настанени 17 животни, но построените три магарилника могат да поберат 60 дългоушковци, а при нужда капацитетът им може да бъде удвоен.

Проектът е на швейцарската организация за защита на животните “Ветеринари в действие”, която е изградила приюта върху 250 дка площ. За животните се грижат девет гледачи и един ветеринарен лекар, които са минали курсове на обучение при швейцарски специалисти.

"Това място е създадено с много любов, обитателите му са магарета, които вече не стават за работа по селата, тук са, за да си доживеят старините”, каза ветеринарят Марио Дърпатов, цитиран от БГНЕС. Според него в приюта има и бездомни кучета, които са приети тук и се лекуват.

"Основна храна е естествената паша и сено, дохранваме ги с моркови и ябълки, чрез които получават витамини. Всички магарета тук са с истории, например Марко бе доведен тук от село Копривлен, едва креташе, имаше традиционния артрит, вдигнахме го на крака”, добави Дърпатов.

На свиждане на друг Марко, в деня на откриването и водосвета на приюта, пристигнаха бившите му собственици бай Ангел Къшев и съпругата му Таня от село Ляски.

"Марко го купихме веднага след демокрацията, работи ми вярно 25 години, дойдохме да го видим”, обясни бай Ангел, галейки с любов Марко, докато той хрупа даваните му от Таня моркови.

На откриването присъстваха кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, заместниците му, както и гости от управителния съвет на “Ветеринари в действие” от Швейцария. Организацията има и обучен мобилен екип, който предоставя безвъзмездно грижи за около 200 магарета в региона.

Единственото условие за собствениците на четириногите, които искат да се включат в програмата на организацията, е когато магарето вече не им е нужно по една или друга причина, то да не бъде продавано за месо, а да бъде предоставено на приюта, където да може да изживее спокойно старините си.

“Ветеринари в действие” е организация за зашита на животните основана през 2005 г. в Швейцария. Днес тя има клонове в Италия и България. Основната цел на “Ветеринари в действие” е оказване на професионална ветеринарномедицинска помощ на животни в нужда, за които няма кой да се погрижи – бездомни, малтретирани или такива със социално слаби собственици.

У нас “Ветеринари в действие” работи от 2007 г., като първоначалната дейност е свързана с осъществяване на кампании за кастрация на безстопанствени животни. През същата година организацията поема ветеринарномедицинските грижи за кучетата на фондация “Очи на четири лапи”, а две години по-късно започва дейност на територията на Община Гоце Делчев.

Освен помощ за магаретата, от “Ветеринари в действие” организират и кастрационни кампании за безстопанствени животни в региона, като до момента са обработени над 500 кучета. В близко бъдеще организацията планира да финансира строежа и оборудването на ветеринарна клиника за бездомни животни в близост до приюта за магарета.

Споделяне

Още от България