Приз за сутиен-противогаз и за анализ на боя с бирени бутилки

Приз за сутиен-противогаз и за анализ на боя с бирени бутилки

Деветнадесетите антинобелови награди бяха връчени на церемония в Харвардския университет в четвъртък. Отличени бяха изобретения и човешки действия, които в началото будят смях, а след това карат човек да се замисли, предаде Ройтерс.

Приз в областта на здравеопазването бе даден на група учени от Илиноис под ръководството на Елена Боднар, разработила сутиен, който при необходимост се превръща в противогаз. Ценността на изобретението се крие в това, че от този артикул от женското бельо могат да се сглобят едновременно два противогаза, единият за собственичката на сутиена, а вторият – за всеки желаещ.

Ирландски полицейски служители бяха отличени с премия в областта на литературата, защото са написали 50 акта на нарушител на пътното движение от Полша. Забележителното в случая е, че актовете са били написани на името на някой си Prawo Jazdy (Право Язди), което в превод от полски означава "свидетелство за правоуправление".

Патологоанатомът Стефан Болигер от Университета на Берн в Швейцария е награден с Антинобеловата премия за изследването си, с което е установил, че празната бирена бутилка е по-ефикасна от пълната при кръчмарски бой. Според заключението на Болигер пълната с бира бутилка се разбива по-бързо, докато празната е по-здрава и има по-голяма поразяваща мощ.

За забележително достижение в областта на математиката антинобелова награда е присъдена на председателя на централната банка на Зимбабве Гидеон Гоно. Той е награден за въвеждането в обращение на банкноти с номинал от 1 зимбабвийски цент до 100 трилиона местни долари, което дава уникалната възможност на зимбабвийците да провеждат редовни математически упражнения.

Сред лауреатите се оказа и Доналд Ангер от Калифорния, който е успял да докаже, че пукането със ставите на пръстите не предизвиква артрит. За да докаже хипотезата си, в продължение на 60 години американецът пукал ставите на пръстите на лявата си ръка, държейки в покой дясната.

Освен тях награди в съответните номинации получиха фермери, които установили, че кравата дава повече мляко, когато си има собствено име, и мексикански учени, които са се научили да добиват брилянти от текила.

Не бяха забравени директорите на исландските банки, които фалираха вследствие на финансовата криза, както и учените, обясняващи защо бременните жени никога не се претъркулват.

Споделяне

Още от