Приземеният в Турция сирийски самолет превозвал оборудване за радарна станция

Руският министър на външните работи Сергей Лавров увери, че на борда на приземения в сряда в Турция сирийски пътнически самолет, изпълняващ полет от Москва до Дамаск, не е имало оръжия, а законно оборудване за радарна станция, предадоха осведомителните агенции в петък.

"Нямаме тайни. На борда на самолета, естествено, не е имало и не е можело да има оръжия", заяви Лавров пред репортери. Той подчерта, че "законен руски доставчик е изпращал по законен начин (товар) на законен клиент".

"Този товар представлява електротехническо оборудване за радиолокационни станции, оборудване с двойно предназначение, което обаче не е забранено от никакви международни конвенции," изтъкна Лавров. "Документите на товара бяха оформени в пълно съответствие с изискванията," добави той.

По думите на министъра "превозването на такъв род товари от пътнически самолети е абсолютно обичайна практика, което се потвърждава и от факта, че още преди сирийският самолет да влезе в турското въздушно пространство, властите на Турция са му предложили или да промени маршрута си, или да се приземи в Анкара". "Пилотът избрал да кацне, понеже знаел, че не върши нищо противозаконно," добави Лавров.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят