Призив в Иран за допитване легитимен ли е изборът на Ахмадинеджад

Призив в Иран за допитване легитимен ли е изборът на Ахмадинеджад

Бившият ирански президент реформист Мохамад Хатами призова за свикване на референдум, който да се произнесе за легитимността на преизбирането на президента Махмуд Ахмадинеджад и неговото правителство, предаде Ройтерс в понеделник.

Изказването му идва след първите от седмици насам нови сблъсъци между полиция и протестиращи реформисти, последвали петъчната проповед на друг бивш президент Али Акбар Хашеми Рафсанджани. В нея той каза, че иранските политици са загубили доверието на голяма част от иранския народ и трябва да го спечелят отново. Речта му се разглежда като заявка за включване в надпреварата за върховното лидерство на аятолаха.

"Единственият начин за излизане от сегашната криза е референдум, на който хората да бъдат попитани дали са доволни от политическото статукво или не", каза Хатами на среща със семействата на задържани политически активисти.

"Ако мнозинството гласува в подкрепа, тогава и ние ще се предадем", заяви той.

Хатами подкрепи опозиционния лидер Мир Хосейн Мусави на президентските избори на 12 юни, отказва да признае изборната победа на Ахмадинеджад и обвинява правителството в манипулиране на вота.

"При сегашната ситуация не само републиканската част (на Ислямска република Иран) беше поставена на изпитание, но и ислямската част беше зачеркната", каза Хатами по повод задържането не само на демонстранти, а и на бивши членове на правителството и депутати.

"Ислямската част на системата означава преимущество на справедливостта. Но за съжаление този принцип е поставен под съмнение от много управляващи органи", отбеляза той.

Междувременно Мусави публикува на уебсайта си нов призив към властите да освободят арестуваните демонстранти, оспорвали резултатите от президентските избори.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей пък заяви, че политиците трябва да внимават какво говорят и да не нагнетяват напрежението с коментари за президентските избори от 12 юни, за да не предизвикат по този начин нова вълна от улични протести, предаде Асошиейтед прес.

Хаменей определи като "голямо зло" опитите да се подкопае сигурността в Иран и предупреди, че всеки, който се опитва да тласне страната към несигурност и безредици, ще бъде намразен от иранския народ.

За нестабилността в Иран допринесе и съобщение на няколко медии от неделя, че назначеният за първи вицепрезидент Есфандиар Рахим Машай е подал оставка. Личният му сайт обаче опроверга тази информация, определяйки я като неверен слух, разпространяван от враговете на правителството.

Съветникът на Махмуд Ахмадинеджад по печата Али Акбар Джаванфекр разкритикува натиска, упражняван върху президента, отбелязва официалната агенция Ирна.

Споделяне

Още от Свят