Призив за бойкот на България заради ужаса с изоставените деца

Призив за бойкот на България заради ужаса с изоставените деца

България, ти си бойкотирана!”, пише в британския вестник “Таймс” журналистката Ема Махоуни, потресена от нечовешките условия в домовете за изоставени деца у нас. “Всеки, на когото не му прилошее да види предстоящия да се излъчи в 23 часа на 12 декември по ББС-4 документален филм, ще разбере моето отвращение” към България, пише Махоуни. В сряда ББС ще повтори документалния филм на британската журналистка Кейт Блюет за дома в Могилино, който предизвика сериозна загриженост сред гражданите на ЕС.

На изоставените деца на България е посветен и специализирания уебсайт Bulgaria’s abandoned children, чиято цел е да отправи предизвикателство към стандартите на социалните грижи в България по отношение на децата с увреждания, съобщи портал Europa.bg. Зрители са се свързали с Кейт Блюет и заедно са стартирали тази кампания за осигуряване на нов живот на уязвими деца и спиране на държавното безразличие към тях. Кампанията се осъществява заедно с благотворителния “Проект България” (The Bulgaria Project), който от години работи с домове за сираци и институции за деца в цяла България.

Има и линк към онлайн петиция, чиято цел е да се изиска от британското правителство и Европейския парламент са окажат натиск върху българските власти да подобрят грижите за деца с физически и психически проблеми, които са настанени в държавни институции. 

Сайтът стартира след първото излъчване на филма по ББС през септември т.г. Разтърсващият филм показва ужасяващи сцени от дома в Могилино, където са настанени 75 деца.

Ема Мохуни пише в “Таймс”, че като пътуващ журналист и майка на три деца никога няма да стъпя в тази “окървавена земя”, докато България не промени поведението си и не започне да полага грижи за уязвимите деца.

Махоуни посочва, че евтините недвижими имоти и нискобюджетният български туризъм са предизвикали недоглеждането на международната общност спрямо положението в страната, докато Румъния, която също влезе в ЕС през януари, бе принудена да подобри грижите за изоставените деца като условие за присъединяване благодарение на усилията на авторката на “Хари Потър” Джоан Роулинг, която провежда благотворителната акция Children’s High Level Group.

Официалната реакция на българските власти на този филм, отбелязва журналистката, беше: Нито една институция не е получила лоша или незадоволителна оценка за здравните услуги, които те осигуряват. Подобно отрицание, те кара да се разплачеш, отбелязва Махони. Това не са 40-те години във военновременна Европа, а 21 век.

 “България е с най-висок процент деца в институции в Европа”, посочва Ема Махоуни и разказва, че до излъчването на потресаващия филм по ББС дори е препоръчвала България като добра дестинация за коледна ски-ваканция на своя приятелка, също майка.

Авторката на материала смята, че по-евтиният живот не бива да привлича британски граждани в България, която следва да бъде бойкотирана.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?