Призив за промяна изпрати Виктория Маринова в последния й път

Престъпления се извършват от всякакви хора и навсякъде, нека не се нагнетява напрежение, каза премиерът

Огромно множество от хора се събра в русенския храм "Света Троица" в петък сутринта да се поклонят и да изпратят в последния ѝ път убитата брутално тв водеща Виктория Маринова. Роднини, близки, колеги и напълно непознати запалиха свещ в памет на младата жена, която стана жертва на жестоко изнасилване.

Близки и непознати се простиха с Виктория, сн. БГНЕС

След арестуването в Германия на заподозрения като извършител на престъплението 21-годишен Северин Красимиров, тялото на Маринова бе освободено от "Съдебна медицина" за погребение.

В същото време в двете ромски махали на Русе продължава да има полиция и жандармерия, след като през нощта мотористи със закрити номера на машините дефилираха по улиците на кварталите "Тракцията" и "Селемята" и това накара жителите да се въоръжат с брадви и лопати за защита

"Трябва да се борим всички, особено младите хора трябва да се борят, за да се променят нещата!”, призова дошла на поклонението жена, цитирана от бТВ.

Паметта на Виктория беше почетена и от протестиращи майки на деца с увреждания, чиято кауза журналистката подкрепяше и се снима с тениска с тяхното послание "Системата ни убива". Такива надписи се носеха и на погребението ѝ.

Сн. БГНЕС

"Не тъжете за нея, тя не би го искала", се посочва в изявление на колегите на Маринова от местната телевизия ТВН. "Почетете я с едно добро дело. Ей така – без причина, за някой непознат. И му кажете той да направи същото за друг. Заради нея. И когато това добро дело обиколи целия свят и се върне при вас – тогава ще знаете, че сме променили света. За това живееше тя – за да направи света по-добър. Нека заедно да довършим започнатото от нея. Така би искала тя!", се казва още в съболезнователния адрес.

Хората поискаха смъртта на Маринова да даде тласък за промяна, сн. БГНЕС

"Престъпления извършват и християни, мюсюлмани, българи, роми, и турци, и всякакви, навсякъде. Жандармерията е там. Вътрешният министър ми докладва, че е взел всички мерки", каза премиерът Бойко Борисов в парламента по повод ескалиралото етническо напрежение в Русе.

Макар снощната обиколка на мотористите в двата ромски квартала в търсене на роднини на арестувания Северен Красимиров да наелектризира напрежение и хората да излязоха на улиците и да организираха постове за защита, всичко приключи без сблъсъци и арести. В "Тракцията" и "Селемята" обаче все още има сили на реда.

"Смятам, че ситуацията е овладяна и няма напрежение", каза пред журналисти директорът на областната дирекция на МВР в Русе старши комисар Теодор Атанасов.

Борисов на своя ред коментира пред журналисти в парламента, че не се притеснява от етническо напрежение след случая с убитата журналистка в Русе.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?