Призиви към Международния наказателен съд да разследва бразилския президент

Жаир Болсонаро

Група бразилски адвокати и бивши министри поискаха от Международния наказателен съд да разследва бразилския президент Жаир Болсонаро за предполагаемо подстрекаване към геноцид на коренното население и за неспособност да опази горите и земите, в които то живее, предаде Асошиейтед прес.

Документът, който адвокатите и бившите министри са пратили на съда, включва 33 действия и коментари на Болсонаро. Сред тях са изразена гласно от президента подкрепа за незаконни минни дейности в малки мащаби в защитените зони и критики към някои държавни служители, работещи по въпросите на околната среда и на коренното население.

На пресконференция авторите на призива казаха, че има системни и широкоразпространени атаки срещу коренните племена при управлението на Болсонаро, който иска да насърчи икономическото развитие на Амазония често пъти в ущърб на разпоредбите за защита на околната среда.

Засега канцеларията на президента не е коментирала новината. В миналото обаче Болсонаро беше заявил, че защитата на околната среда често пъти се превръща в препятствие пред икономическото развитие на Бразилия. Той каза, че неговата администрация работи по нов закон, който ще узакони минните дейности в малки мащаби в защитените райони.

Същевременно според данни на бразилския Национален институт за космически изследвания обезлесяването на бразилската част на Амазония е прехвърлило прага от 10 000 квадратни километра за първи път от 2008 г. насам в периода август 2018 г. - юли 2019 г. Това е с 43 процента повече в сравнение с предишните 12 месеца, предаде Франс прес.

Миналата седмица Болсонаро каза, че обезлесяването, както и пожарите, които го съпътстват, са свързани с традиционни практики през определени периоди в годината. Сега националният институт казва, че колкото повече се обезлесява, за да се открият пасища или терени за селскостопански култури, толкова повече огнища на пожари са констатирани.

Споделяне

Още от Свят