Призиви в ислямския свят за бойкот на френските стоки заради думи на Макрон

Призиви в ислямския свят за бойкот на френските стоки заради думи на Макрон

В мюсюлманските страни се множат призивите за бойкот на френските стоки, след като президентът на Франция Еманюел Макрон подкрепи показването на карикатури на пророка Мохамед, предаде ДПА.

"Няма да се отречем от нашите карикатури", каза Макрон, след като учителят Самюел Пати бе обезглавен по-рано този месец в предградие на Париж, защото показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед в час за защита на свободата изразяване.

В петък карикатурите бяха прожектирани върху административни сгради във Франция, което предизвика недоволство в арабския свят. В социалните мрежи започна масово публикуване на призиви за бойкот на френските стоки и хаштагове в защита на пророка Мохамед.

В Египет интернет потребители осмяха Макрон, изобразявайки го като куче. Те публикуваха списък с френски компании, като Пежо (Peugeot), Рено (Renault) и Данон (Danone), които да бъдат бойкотирани.

Появиха се съобщения за махане на френски стоки от щандове на магазини в Кувейт и Катар.

В Либия днес се отправят много призиви за протести срещу "провокативните изявления" на Макрон, предаде Франс прес.

Пакистанският премиер Имран Хан обвини френския президент, че "напада исляма" и така предизвиква поляризация, която на свой ред "неизбежно води до радикализация".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят