Призиви за бойкот на вота и саботаж на Нинова преди вътрешните избори в БСП

Призиви за бойкот на вота и саботаж на Нинова преди вътрешните избори в БСП

Войните и междуособиците в БСП изглежда толкова са се превърнали в нейно хронично състояние, че дори взривоопасната им ескалация преди първите преки избори за лидер не успяват да привлекат общественото внимание, приковано към уличните протести и катаклизмите във властта. 

Вотът ще се проведе тази събота и фаворит за председателския пост е досегашният лидер Корнелия Нинова. Именно тя, поемайки корабокруширалата партия след предшественика си Михаил Миков, реши да я демократизира и обнови, включително чрез възможността лидерът да се избира от членовете на БСП, а не от делегатите на конгреса.

Основен конкурент на Нинова е Кирил Добрев, който до неотдавна бе нейна дясна ръка. Повечето социалисти смятат, че ако вътрешните избори са легитимни, Нинова ще получи втори мандат. Кирил Добрев, като зам.-председател и организационен секретар на БСП, е наясно с всички апаратни механизми, за да се опита да торпилира вота и да го изкара нелегитимен, твърдят социалисти.

Три дни преди изборите, основният въпрос е дали противниците на Нинова ще направят нов опит да ги бойкотират.

Кандидатите за поста Валери Жаблянов и Красимир Янков, които са противници на Нинова, вече обявиха, че "се оттеглят от кампанията" и призоваха за неучастие в предстоящия избор.

Ако социалистите масово откажат да отидат до урните, вотът ще бъде провален, Нинова – дискредитирана, а вътрешната криза в БСП ще отслаби допълнително шансовете ѝ на парламентарните избори, независимо дали са редовни или предсрочни.

Ще гласуват ли повече от половината социалисти?

Ключовото в случая е дали вотът ще е легитимен. Според устава на БСП, изборът за председател се счита за редовен, ако в него са участвали повече от половината от партийните членове. Поради тази причина от месеци се предполага, че противниците на Нинова ще се опитат да направят всичко възможно да няма нужната активност.

В последните дни се говори, че някои от конкурентите на Нинова за председателския пост - Кирил Добрев, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров - може да се откажат в последния момент, за да разколебаят партийните членове и смъкнат избирателната активност. Добрев обаче води сериозна предизборна кампания и би било странно да реши да не преброи подкрепата, която е събрал.

За сметка на това Жаблянов и Янков във вторник се обединиха около съвместна декларация, в която се казва:

"Оттегляме се от участие в кампанията (...) Създадената организация е предпоставка за груби манипулации на процедурата по изборите и подмяна на действителния резултат. (...)Призоваваме за неучастие в предстоящия избор, с което да дадем ясен знак за отношението си към опорочената процедура. Конгресът е нашия висш партиен орган, който трябва да намери решение за създалата се ситуация".

Други членове на БСП призовават за бойкот на изборите.

Напълно закономерно, по време на предизборната кампания и обиколките си из страната Нинова призоваваше членовете на партията да гласуват за нов председател.

"Не се поддавайте. Ще ви убеждават да не гласувате, защото Конгрес ще избира председател. Не може, Уставът не го позволява. Гласувайте масово и свободно, за когото искате. Бъдете активни, защото провалът на прекия избор ще ни вкара във вътрешнопартийна криза. Точно когато усилията ни дадоха резултат и хората очакват нашата алтернатива", призова социалистите тя още преми месец.

Самата Нинова и хората около нея са убедени, че ако активността е достатъчна, тя със сигурност ще победи и то с голяма преднина. Затова за нея е важно във вота да участват повече от половината членове на партията.

За ескалацията на напрежението свидетелства и това, че бившият депутат Чавдар Георгиев, който бе член на партийната избирателна комисия, я напусна. Мотивира се с това, че Нинова си е осигурила голямо служебно предимство и изборът бил предрешен.

Според партийния устав за председател е избран кандидатът, който получи повече от половината гласове на участвалите във вота. Ако няма такъв, се отива на балотаж между двамата кандидати с най-много гласове от първия тур. Печели този, които събере по-голяма подкрепа.

Колко са социалистите?

Един от факторите за нажежаване на вътрешните спорове и обвинения е този, че към момента не е финално обявено колко са социалистите с право на глас. Засега е ясно, че са около 80 хил. души, но окончателната бройка ще бъде ясна на 10 септември.

Противниците на Нинова я обвиняват, че бройката умишлено се занижава, но партийната избирателна комисия отрича това.

Изборите в БСП ще протекат подобно на националните - с бюлетини в избирателно секции с комисии. Окончателният резултат ще бъде обявен от партийната комисия по провеждане на избора. Секциите, в които ще гласуват членовете на партията, са 1152. Социалистите ще имат "ден за размисъл", както е и при национални избори. В случая това ще е 11 септември. Самото гласуване ще започне на следващия ден в 7:00 часа и трябва да приключи в 19:00 часа.

Дебатът на раздора

Поводът за писмото на Жаблянов и Янков е обявеният за вторник дебат между кандидатите, в който Нинова каза, че няма да участва.

"Неучастието на Корнелия Нинова в тези дебати е демонстрация на високомерното отношение към останалите кандидати. Това е и обида към членовете на партията, които очакваха кампанията да бъде представяне на идеи и платформи, а не сепаративни срещи с инициативни комитети", посочват те.

Самата Нинова твърди, че разбрала за въпросния дебат от медиите и има предвидени срещи в страната.

Ако на вота не гласуват повече от половината социалисти, това ще предизвика ново напрежение и вътрешни стълкновения. Тогава ще трябва да се свика конгрес.

Вероятно ръководството ще настоява да се вземе решение за нов пряк избор и ще види саботаж в проваления вот, а "контрите" ще настояват за избор през конгрес, както беше досега. Причината е, че в конгреса участват делегати, представляващи различните структури, а делегатите обикновено намират начин да се спазарят задкулисно и за избора на лидер, и за основните постове.

Дори прекият избор да успее, изглежда, че това няма да успокои напрежението в партията, независимо кой победи. Така БСП да се окаже с тежки вътрешнопартийни проблеми в навечерието на предстоящите парламентарни избори.  

Споделяне

Още по темата

Още от България