Призиви за оставката на Симеонов след репликата "кресливи жени с уж болни деца"

Борисов се извини без да коментира темата за оставка, Симеонов застана зад думите си

Призиви за оставката на Симеонов след репликата "кресливи жени с уж болни деца"

Вълна от възмущение и призиви за оставката на вицепремиера Валери Симеонов провокира определението му “Кресливи жени с уж болни деца“, отправено към протестиращите майки на деца с увреждания.

Изказването му пред телевизия СКАТ след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в вторник доби популярност и предизвика гневни реакции в социалните мрежи, след като беше излъчено в предаването "Господари на ефира". Това провокира призиви за незабавната оставка на Симеонов от страна на граждани, БСП и протестиращите майки.

Премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството, призова Симеонов да направи същото, защото изказването му е недопустимо, но отказа да коментира темата за оставката. 

Самият Симеонов обаче отказа да се извини и по-късно в петък написа в профила си във "Фейсбук", че срещу него се води кампания с извадени от контекста думи. "Знам, че истината боли, но не се отказвам от нито една своя дума", написа Симеонов.

Симеонов: Спекулират с децата си с материални цели

Всичко тръгна от негово изказване пред телевизия СКАТ, че Законът за хората с увреждания е заченат в грях и майките на деца с увреждания са оказали натиск, използвайки децата си, за да постигнат материални цели.

"Тоя закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели. Затова казвам, че законопроектът е заченат в грях", заявява Симеонов пред СКАТ в коментар на Закона за хората с увреждания.

Законът е част от пакета социални закони, за приемането на които настояват протестиращите майки на деца с увреждания. Във вторник той беше приет, макар и със забележки от Националния съвет за тринстранно сътрудничество, а в сряда и от правителството, но финансовият министър Владислав Горанов и Валери Симеонов гласуваха против заради задължителните квоти за наемане на хора с увреждания от бизнеса.

Борисов се извини, но не коментира призивите за оставка

В петък в Брюксел премиерът Бойко Борисов се извини на протестиращите майки за обидата, но отказа да коментира призивите за оставка на Симеонов. 

"Няма да коментирам искания на БСП", лаконичен бе той.

“Мога като премиер и като човек да им кажа голямо “извинявай“ за това, че така са обидени“, заяви премиерът.

“На местото на г-н Симеонов също щях да поднеса извиненията си, защото му познавам езика, той съвсем по друг начин иска да го каже, но не съм му адвокат, за да излизам да го защитавам. Той е достатъчно голям и има достатъчно опит в медиите, достатъчно често се изявява, да не кажа ежедневно. Така че да излезе и да обясни какво е имал предвид. Крайно време е всеки да си мери думите, това касае и БСП, когато ползват език, който освен омраза, провокира и такива отговори. Това не е добре изобщо за политическия климат в България“, заяви Борисов.

“Това, което Валери Симеонов е казал, мога само да се извиня от името на правителството. Такъв език е първо недопустим, второ е неправилен. Нещастието на хората не бива да бъде използвано, както от БСП, така и от г-н Симеонов“, каза премиерът. 

Той не пропусна да отбележи, че по времето на БСП са били отделяни много по-малко средства за хората с увреждания в бюджета.

Вълна от гневни реакции

“Ако у вицепремиера е останало нещо човешко, да си подаде оставката, защото няма как в една "уж нормална държава", един "уж човек" да заема такъв висок пост, да говори по такъв начин за хората, които са го избрали“, коментира в петък една от протестиращите майки Валентина Христова.

“Нека да дойде, да застане тук до моето дете и да ми каже, че аз съм една “креслива“ майка на “уж болно“ дете, която манипулира детето си в студ и пек или там каквото беше казал. Може той да е лечител и да направи така, че детето ми да е "уж болно", а да не е всъщност“, каза тя.

За оставката на Симеонов настоя и лидерът на БСП Корнелия Нинова. “Валери Симеонов не може да остане и 1 минута повече на поста си“, каза тя в петък, когато в парламента се разискваше внесения от левицата вот на недоверие на тема “здравеопазване“.

“Проблемите на хората с увреждания са част от големия и системен проблем на здравеопазването. Точно днес, след няколко месеца мъки и лъжи, както и използване на майките на деца с увреждания, доживяхме да чуем от отговорния за демографската политика вицепремиер Валери Симеонов, че става дума "шепа кресливи жени" с "уж болни" деца. Това е абсурдно", каза Нинова.

Тя призова премиера Борисов да заяви дали това е мнението на цялото правителство, както и дали това ще бъде политиката му спрямо хората с увреждания в България. 

Масови са и призивите за оставка на Валери Симеонов в социалните мрежи, където възмутени граждани също коментират, че след подобно изказване е недопустимо да остане на поста. За понеделник е насрочен протест пред Министерския съвет с искане за оставката на Симеонов.

Симеонов: Истината боли, стоя зад думите си

По-късно в петък Симеонов публикува пост във "Фейсбук", в който заявява, че стои зад думите си, които били извадени от контекста. 

"Отново поредна кампания, провокирана от извадена от контекст фраза на мое изказване. Този път в едно компрометирано, наскоро разобличено в манипулации и лъжи телевизионно предаване", коментира той.

"Смисълът на изказването ми е, че с децата инвалиди се спекулира, дори и след като правителството прие законопроект и удовлетвори всички искания на майките. Очевидно в случая става въпрос за политическа кампания. Маските паднаха, в общ хор реват БСП, "Атака", някои лидери на протеста на майките и всякакви политически маргинали", заяви Симеонов. 

"На всички превъзбудени по темата, искам да кажа, че в семейството си имам човек с тежка инвалидност, за когото полагам грижи, но когото никога няма да изкарам на показ, за да постигна политическа цел (сваляне на правителството). Знам, че истината боли, но не се отказвам от нито една своя дума", казва още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България