Призиви за отваряне на границите между немскоезичните страни

Призиви за отваряне на границите между немскоезичните страни

Представители на Германия, Швейцария и Австрия оказват допълнителен натиск върху германското правителство с призиви за бързо облекчаване на ограниченията за пътуване между районите, в които се говори немски език, съобщава ДПА.

"Кризата с коронавируса засегна хората в граничния район между Швейцария и Германия по много начини", посочиха в писмо Феликс Шрайнер от германския Бундестаг и Селине Видмер от Швейцарския национален съвет. "Докато движението през границата е спряно за хората, ние осъзнахме колко тясно са свързани нашите две страни икономически, културно и социално, особено в граничния район", посочват двамата депутати.

До момента германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер не откликва на призивите на германски политици, които се обявиха за отваряне на границите със съседните държави при спазване на мерки за сигурност, отбелязва ДПА.

Губернаторът на австрийската провинция Форарлберг каза, че съседните райони в Германия, Швейцария, Австрия и Лихтенщайн трябва да окажат натиск за отваряне на границите. Днес Маркус Валнер ще председателства среща на представители на икономически силните и тясно свързани части на южна Германия, североизточна Швейцария, западна Австрия и Лихтенщайн.

"Ясната позиция за отваряне на границите е сред основните теми в дневния ред", каза Валнер. "Регионът трябва ясно да заяви, че бързото решение е ключът към икономически рестарт", допълни той.

Швейцарското правителство направи първата крачка вчера, като обяви, че вече няма да проверява на границата всички за Covid-19, а ще прави проверки само "при риск".

Германският вестник "Ханделсблат" съобщи, че Европейската комисия е подготвила препоръка за постепенно разхлабване на ограниченията между държавите от ЕС. Отлагането на отварянето на границите ще бъде тежко бреме не само за върешния пазар, но и за милиони европейски граждани, пише "Ханделсблат", като цитира позицията на ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа