Признание: Част от полицаите на улицата не познават законите

Признание: Част от полицаите на улицата не познават законите

Някои служители на охранителната полиция системно демонстрират непознаване на процесуалните закони и правилата за задържане на заподозрени. Това призна в четвъртък шефът на дирекция "Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция" към Главна дирекция "Полиция" комисар Милчо Енев.

По думите му всички служители на охранителната полиция в София, тоест редовите полицаи, патрулиращи по улиците, са изкарали едномесечен курс по обучение в основните законови разпоредби, но дори и след това част от тях не успели да издържат изпитите. Комисар Енев не отговори са тези полицаи, но допълни, че те са били заплашени с наказания заради непознаването на нормативната уредба.

“Беше им даден срок, в който те трябваше да научат основните закони и инструкции, по които се работи. След това нямаше служител, който повторно да не е издържал изпитите", каза още той и добави, че щеше да е признак на дебилност, ако не бе издържал.

Повечето от нарушенията на полицаи при задържане на правонарушители и неспазването на правата им заради непознаване на законите са били установени в рамките на проекта "Гражданско наблюдение върху работата на полицията", който се осъществява от институт "Отворено общество". Наблюдателите са констатирали и лоши условия за задържаните лица в районните полицейски управления (РПУ).

От МВР признаха още, че е имало случаи, в които служители на РПУ са допускали три пъти едни и същи нарушения на правата на гражданите. Оправданията били, че различни полицаи са били на работа и те не са разбрали точно какво трябва да се предприема в конкретна ситуация. Това принудило вътрешното министерство да проведе и обучителните курсове.

Според комисар Енев в дирекцията на полицията работели хора, които не отговарят на изискванията. Той изрази надежда, че те сами ще отпаднат след като не са показали достатъчно качества да бъдат полицаи.

"С тези хора ние се стараем да работим по-често, но МВР е една голяма структура и тя се променя много по-трудно", обясни още комисарят.

От "Отворено общество" съобщиха, че след старта на проекта за гражданско наблюдение на полицейските управления има "голямо подобрение" при работата на полицията. Въпреки това оттам заявиха, че са отчетени нарушения на граждански права, като не се е прилагало винаги правото на адвокат, липсвали списъци на защитници и техните телефони, нарушавало се правото на медицинска помощ. Липсвали отделни помещения за разпит, както и такива за разговор с адвокатите, като по този начин се нарушавало правото на конфиденциалност.

Стана ясно още, че в полицията липсва информация за извършено полицейско насилие върху задържани за 24-часа, въпреки че в неправителствената организация са постъпили пет сигнала за това.

 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?