Признание от БГ генерал: "Не е достатъчно да си честен и достоен, за да си изкараш мандата"

Генерал Константин Попов замени като началник на отбраната вицеадмирал Румен Николов

Константин Попов, Николай Ненчев и Румен Николов.

Генерал-лейтенант Константин Попов официално встъпи в длъжност като началник на отбраната в понеделник, след като прие поста от предшественика си вицеадмирал Румен Николов.

"Винаги съм спазвал чест и достойнство при изпълнение на ангажиментите си в името на България. Оказа се, че това е необходимо условие, но не достатъчно, за да бъде завършен мандатът ми като началник на отбраната", заяви на тръгване Румен Николов.

Той бе освободен от поста заради достигането на пределна възраст за военното си звание, след като министърът на отбраната Николай Ненчев отказа да го предложи за още една звезда и така да удължи кариерата му с още няколко години.

Румен Николов бе назначен по предложение на правителството на Пламен Орешарски през 2014 година и се очакваше малко след това да бъде повишен в длъжност адмирал, като така да изкара целия си четиригодишен мандат.

По време на церемонията военният министър Николай Ненчев изрази признателност и благодарност към вицеадмирал Румен Николов за "неговата всеотдайност и високия му професионализъм, проявени за гарантиране на сигурността и отбраната на страната".

Новият началник на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов досега бе заместник на най-висшия военен, а преди това е командвал Военновъздушните сили (ВВС).

"Основното, върху което ще се съсредоточим, ще бъде отношението ни към хората, към личния състав, издигане на престижа на българския войник, сержант и офицер", каза генерал-лейтенант Константин Попов.

Правомощията на най-старшия офицер по закон бяха орязани на няколко пъти, а и през поста минаха генерали, които съсредоточиха силите си преди всичко в по-добро позициониране пред силните на деня, отколкото да са коректив и реален участник във взимането на решения.

Ген. Попов каза още, че "градежът на армията ще продължи и с модернизация - като начин на мислене, но и като придобиване на нови способности, на ясни принципи, ефективни отчети и разумна реализация".

В рамките на мандата му се очаква най-накрая да стартира най-скъпият проект от модернизацията на въоръжените сили – закупуването на нов тип боен самолет.

"Не на последно място акцент на бъдещата ни дейност ще бъде интеграцията - вътре в рамките и структурите на БА, на МО, между институциите, и в структурите на Алианса, за да може България да има достойно място и своята силна позиция при изграждането на общата политика", каза още ген. Попов.

Споделяне

Още по темата

Още от България