В навечерието на срещата Меркел-Самарас

Признаци на снизходителност в германската позиция към Гърция

Андонис Самарас (вляво) и Ангела Меркел (вдясно)

В навечерието на насрочената за петък в Берлин среща между германския канцлер Ангела Меркел и гръцкия министър-председател Андонис Самарас се наблюдават признаци на смекчаване в германската позиция спрямо Гърция.

Няколко високопоставени германски ръководители дадоха да се разбере, че Берлин би могъл да приеме някои корекции в реформите, които се искат от Атина, както и при условията за изплащане на международната помощ на Гърция, предаде Франс прес.

"Ако под отстъпки се разбира повече пари, нашият отговор е недвусмислен: не! Но мисля, че са възможни корекции в рамките на съществуващия финансов план", заяви  пред в. "Велт" Михаел Майстер, заместник-председател на парламентарната група на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел.

Той подчерта, че обещаните реформи трябва да бъдат осъществени. Но в същото време не изключва преразглеждане на графика на изплащането на помощите на Атина, като уточнява, че "предсрочни плащания вече ще се допускат само ако се докаже, че те няма да предизвикват в бъдеще нови финансови дупки".

От своя страна специалистът по бюджетните въпроси в парламентарната група на консерваторите Норберт Бартле изтъква пред в. "Пасауер нойер пресе", че  докато поставените на Гърция условия трябва да останат непроменени, то са възможни промени по отношение на дребни механизми, като равнището на лихвите (плащани от Атина по международните кредити).

Кристиан Линднер, който е видна фигура в либералната партия СДП, участваща в управляващата коалиция с консерваторите, отбелязва пред ДПА, че е възможно да се даде на Атина допълнителна отсрочка, за да изпълни някои от реформите.

От няколко дни в тона на неотстъпчивост на Берлин по отношение на необходимите реформи в Гърция започната да се прокрадват признаци на известно отваряне, констатира Франс прес.

Германският в. "Зюддойче цайтунг" определя предстоящото посещение на гръцкия премиер Андонис Самарас в Берлин като последен шанс за Гърция да запази или не еврото. Самарас първо ще посети Берлин, а след това и Париж, като от това как ще представи себе си в двете столици ще зависи до голяма степен дали страната му ще запази еврото или не, посочва вестникът.

Спирайки се на изявления на правителствения говорител Щефен Зайберт, че не се разисква никаква отсрочка за Гърция по изплащане на заемите, вестникът изтъква, че това, което говорителят не е казал е, че "в сегашното споразумение с кредиторите има изречение, според което реализирането на реформите може да се удължи във времето, ако Гърция представи значително по-голяма рецесия от първоначално предвидената".

Атина се готви да поиска отсрочка с две години за болезнените бюджетни икономии, които трябва да реализира, за да получи в замяна следващите траншове от заемите за преодоляване на дълговата криза. Според ангажиментите, които Гърция пое в замяна на спасителните траншове от Европа, тя трябва да свие публичните разходи с 11,5 млрд. евро през 2013 и 2014 година. Сумата е значителна и се равнява на 5 процента от Брутния вътрешен продукт. Ето защо гърците ще искат да получат удължаване на срока, в който трябва да предприемат тежките мерки и така крайният срок за постигане на икономиите да е 2016 година.

Освен това Самарас смята да поиска разрешение Гърция да поддържа намаление на бюджетния дефицит с 1,5 на сто годишно, а не както е уговорката от 2,5 на сто годишно.

Данните за състоянието на гръцката икономика показват, че страната остава в тежко положение. През второто тримесечие БВП на страната се е свил с 6,2 на сто при спад на икономиката на еврозоната с 0,2 на сто.

Гърция ще излезе от еврозоната само ако наруши всички ангажименти и не спази договореностите, смята председателят на Еврогрупата (финансовите министри от Еврозоната) Жан-Клод Юнкер, цитиран от гръцките медии. Юнкер обаче изказва убеденост, че Гърция ще се опита да удвои усилията и да постигне целите.

Според председателя на Еврогрупата технически би било постижимо евентуално излизане на Гърция от еврозоната, но от политическа гледна точка не би било възможно и би имало неизмерими последствия.

Жан-Клод Юнкер утре ще бъде в Атина за разговори с премиера Андонис Самарас във връзка с гръцката криза.

Разпространяваните в последно време сценарии за излизане на Гърция от еврозоната са започнали да отстъпват място на изказвания, прогнози и анализи в подкрепа на запазване на единството на еврозоната, посочва гръцкият в. "Катимерини", цитиран от БТА. През последните 48 часа бяха направени серия изказвания, в които експерти оценяват, че Гърция трябва да остане в евопейския валутен съюз. Това обаче не означава, че опасността за Гърция е преминала, тъй като от всички страни като условие се поставя неотклонното спазване на поетите от нея ангажименти, пише "Катимерини".

Изданието припомня и скорошно проучване на агенция Ройтерс, според което нараства броят на анализаторите, които предвиждат оставане на Гърция в еврозоната.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?