Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Проамерикански настроен, с тъмно минало, връзки с Лукойл и руското посолство

111 коментара

"Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа", пише в дипломатическия си доклад, посветен на тогавашния софийски кмет и днешен премиер Бойко Борисов, посланикът на САЩ в София Джон Байърли на 9 май 2006 г.. Докладът е изтекъл през Wikileaks и бе публикуван в сряда от сайта "Бивол". В документа Борисов е описан като проамерикански настроен, но се подчертават връзките му с "Лукойл” и руското посолство, а под заглавие "Мръсотията” са обобщени обвиненията за криминални прояви в миналото му.

Докладът е със степен на конфиденциалност СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ. Над тази степен са само грамите ТОП СЕКРЕТНО, с които Wikileaks не разполага. Причините за класифицирането са с код 1.5 (b,d), което означава, че в доклада са използвани конфиденциални източници.

Този доклад освен това е от малкото в масива от 978 доклада от София, прегледани и одобрени едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Байърли.

Документът започва с резюме, в което се казва, че "кметът на София и бивш генерал от МВР Бойко Борисов щурмува националната политическасцена през последните седмици, основавайки ново движение, което бързо стана най-популярната политическа сила в страната”.

В миналото Борисов сътрудничеше тясно с посолството в правоохранителната дейност, и, поне публично, остава силно проамерикански настроен. Борисов обаче е обвиняван в сериозна криминална дейност в миналото и поддържа тесни връзки с Лукойл и руското посолство, се казва в края на резюмето.

В него се подчертава, че от позицията на главен секретар на МВР "той се катапултира към славата, след като лично предвождаше акции срещу наркотрафиканти и автокрадции придоби почти героичен статус в медиите като най-големият борец с престъпността в България”.

"Борисов, който веднъж описа себе си като "най-голямото достояние на България“ се харесва на публиката с обикновения си, но живописен език, непретенциозното си поведение и острата си  критика към политическия елит на държавата. Той е най-популярната политическа фигура в момента, въпреки противоречивите си успехи срещу организираната престъпност докато работеше в МВР”, продължава докладът на американския посланик.

Нещо като феномен

Следващият параграф е посветен на регистрираното току що по онова време движение "Граждани за европейско развитие на България“. Авторите на доклада описват бързото нарастване на рейтинга на движението в социологическите проучвания, като отбелязват, че "метеоритното издигане на ГЕРБ изсмука подкрепа от радикалните националисти от "Атака”, както и че ГЕРБ "привлякоха привърженици от партиите в център-дясно, които в последните години са твърде разединени от личностни конфликти”.

"По време на скорошна среща с посланика, Борисов говореше пренебрежително за другите десни партии, като заявяваше, че "ще унищожи“ "Атака”, и че НДСВ, с което беше свързан в миналото, "се топи“. Ако би се съюзил с някого, каза, това би бил Съюзът на демократичните сили (СДС)”, се разказва в доклада и се добавя, че тази партия според Борисов била "свършена“ и че той би се замислил за партньорство, "за да запази марката“ жива.

По отношение на управляващата тогава "тройна коалиция” в "скорошен разговор” с представители на посолството, Борисов бил "по-директен”, като заявил откровено: "Ще сваля правителството, след като се договорим за базите“. 

Важен съюзник в установяването на военните бази

Следващият параграф от документа е посветен на непоследователността на тогавашния софийски кмет по отношение на САЩ. Той от една страна уверявал многократно, че подкрепя близките отношения със САЩ, включително и базирането наамерикански войски на българска територия.

"Понякога, обаче, Борисов променя посланието, особено когато се опитва да критикува непопулярния начин по който правителството се ангажира с инициативата. В реч в Хасково на 5-ти април, той каза на публика от няколкостотин човека, че лично той подкрепя базирането на американски войски в България, но описа нежеланието на правителството да проведе референдум по темата като "фундаментален пропуск“. Други коментари, в следващо интервю, бяха по-твърди. "В Ирак (правителството) казаха, че ще изтеглят войските ни незабавно. Не ги изтеглиха, изпратиха още една бригада там. Те дадоха и бази на американците, без да поискат нищо в замяна“, се казва в доклада. 

"Писмо от посланика, адресиращо категорично тези коментари, постигна желания резултат – кметът се отказа да критикува правителството по този въпрос, и в обширна статия, излязла на 5-ти май (повтаряйки дословно аргументацията на посланика) изрази подкрепа за съвместните военни бази”, се казва в доклада в заключение на тази тема.

Биография: От пожарникар до "батман“

В биографичната част от документа се казва най-напред, че в родната си Банкя Борисов е "бил замесен в местни банди и е придобил репутация на местен силов авторитет”. После се разказва за образованието му и началната му кариера в МВР преди 1989 година.

"След края на еднопартийното управление, Борисов се заема с бизнес. Основава собствена охранителна фирма и я превръща в една от най-големите в бранша повремето, когато "частната охранителна дейност“ беше синоним на изнудване и силови действия”, пишат авторите на доклада, след което спеманават ролята на Борисов като бодигард на Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски, назначаването му за главен секретар в МВР.

"Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контактисъс собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятноотразяване, върху което се базира имиджът му. Наричан "батман“ заради вездесъщото му присъствие, заради склонността му да носи изискани черни  дрехи и заради внезапното му появяване на местопрестъплението, Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепавъв всички възрастови и социални групи. Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи”, четем по-нататък в доклада на американския посланик.

В него се отбелязва поведението на Борисов го е превърнало в "национален шериф, въпреки 123-те показни убийстваи липсата на арести на главните лидери на организираната”престъпност. Отбелязва се обаче, че "за  негова чест, Борисов постигна нови нива в сътрудничеството с американските правоохранителнии разузнавателни служби и организира множество арести на наркотрафиканти, фалшификатори и трафикантина хора”.

"Той прави опити да използва тези свои връзки в своя полза, като често се хвали с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ. Редовните му срещи с представители на руското посолство получават по-малко публичност”, се отбелязва в документа.

"Въпреки уличното си образование Борисов често изглежда наивен, както когато директно ни заяви, че очаква американска подкрепа за политическата си кариера, като знак на благодарност за нашето сътрудничество. Неговата енергичност и кратък диапазон на вниманието върху даден въпрос, понякога го карат да крачи напред-назад като тигър в клетка. Той е изключително чувствителен, когато става дума за публична или частна критика”, описват авторите на доклада впечатленята си от кмета на София.

Мръсотията

Под това заглавие в доклада са отделени данните, които "свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини".

Подчертава се, че "информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения”. Проверка, извършена в публикуваните до момента около 13000 грами в сайта на Wikileaks показа, че абревеатурата "SIMO" се споменава едва 4 пъти. От контекста на цитатите и съдържанието може да се направи предположение, че "SIMO" е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията. В секретна грама от Буенос Айрес се споменава, че SIMO и DEA са представени в "правоохранителния комитет" към посолството, заедно с политическата, финансовата и правната служба на легацията - 06BUENOSAIRES2590.

"Смята се, че Борисов еизползвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още "Пашата“)”, се казва по-нататък в доклада на американското посолство в София. 

След това се подчертава, че „Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на "Лукойл България“ Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод”.

"Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира "Лукойл“ в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда танто-за-танто, публичните договорки на Борисов с "Лукойл“  са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широкибизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали”, пишат авторите на доклада.

Влияние върху интересите на САЩ

В заключение в доклада се коментира, че "Бойко Борисов е непредсказуема личност с необуздана политическа амбиция и очевидно блестящо бъдеще в българската политика”. Отчита се, че "Борисов силно подкрепя близки отношения със САЩ, и е в позиция да подпомогне някои американски интереси в страната”.

"Егото на Борисов може да е най-силния ни лост за влияние върху него - той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ. Ние трябва да продължим да вървим по тънката линия между това, да бъдем експлоатирани от пропагандистката машина на Борисов или да отблъснем един изключително популярен и видимо проамерикански политик, който вероятно ще бъде следващият български лидер. С други думи, ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа”, завършва докладът на посланик Байърли.
подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

111 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. КОМЕНТАТОР
  #111
 2. бай Михал
  #110
 3. N
  #109
 4. Тото
  #108
 5. kaka
  #107
 6. 42
  #106
 7. Насреддин Ходжа
  #105
 8. наблюдател
  #104
 9. Sedmata
  #103
 10. Big Papa
  #102

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.