Пробите на водата на р. Марица са в норма, замърсяването било локално

Започва възстановяване на водоподаването в засегнатите 51 населени места

Пробите на водата на р. Марица са в норма, замърсяването било локално

Няма отклонения в пробите на водата, взети по поречието на река Марица. Регистрираното замърсяване в понеделник в района на Димитровград е било локално. Това стана ясно от думите на областния управител на Хасково Стефка Здравкова.

След водопой в един от каналите на река Марица край Димитровград 28 крави починаха.

Най-вероятната причина се оказа замърсяването на реката от изпуснати органични фосфорни съединения от завода "Неохим" в Димитровград след човешка грешка. Това показваше първоначалното разследване по случая и данните на РИОСВ в Хасково.

Спряна е водата на 51 населени места след Димитровград

С цел защита на населението е спряно водоподаването в 51 населени места след Димитровград. Преустановени са и всички водовземания от басейна на река Марица от Димитровград до Свиленград.

"Взети са проби от реката, включително и от кладенците за водовземане за питейна вода. (...) Ще се направи химически анализ на водата, за да видим какво е точно това, което е причинило смъртта на тези животни и дали това нещо представлява опасност за питейната вода, водоснабдяването и въобще живота в река Марица", каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

За замърсената вода са уведомени чрез системата за ранно оповестяване кметовете на общините по течението на реката - Симеоновград, Любимец, Харманли и Свиленград.

След излизането на резултатите от пробите, че водата е безопасна, поетапно ще бъде възстановявано водозахранването на общо 48-те населени места в областта, които черпят вода от басейна на Марица, каза областният управител на Хасково.

Водата ще бъде пусната в общинските центрове Симеоновград и Свиленград, уточни д-р Здравкова.

По думите ѝ има готовност за незабавно разпределяне на бутилирана питейна вода в засегнатите населени места в следващите часове чрез кметовете и БЧК.

Водоснабдителното дружество в Хасково вече е осигурило 5 водоноски за нуждите на двата общински центъра, каза Тодор Марков, директор на ВиК. Той информира, че общо 30 вододайни кладенци са били спрени заради извънредната ситуация.

Версиите за инцидента

Една от версиите, по които се работи за инцидента, е замърсяване на водата на реката с фосфорни органични съединения.

"Това е първото, което казаха ветеринарни лекари. Това не е природно явление - така си мисля, най-вероятно е нещо свързано с човешка грешка", каза комисар Николай Николов.

"Предвид информацията, с която разполагаме, количеството, което е изпуснато не е толкова голямо, че да отрови цялата река. То е само ограничено в канала, поне до момента това показват нашите данни", уточни шефът на пожарната.

В понеделник вечерта в районното управление на Димитровград е извикан за разпит прокуристът на "Неохим" Стефан Димитров. Заводът е в ремонт и има вероятност замърсяването на водата да е причинено от неспазена процедура. Стефан Димитров казва, че няма информация предприятието да е замърсило реката.

Според РИОСВ - Хасково най-вероятният замърсител е "Неохим".

"Полицията работи активно. Влезе в два обекта, в които се предполага, че евентуално може да са причинители на това нещо. Нека да не ги цитирам, но са известни обекти - големи и структуроопределящи за промишлеността на Димитровград. Така ли иначе те работят, има досъдебно производство и не би трябвало аз да изнасям повече информация от там", каза още главен комисар Николай Николов.

Досъдебното производство се води от Районната прокуратура в Димитровград. По първоначални данни, вероятна причина за смъртта на животните е неустановено силно отровно вещество - химическа основа, което е предизвикало внезапната смърт на животните, съобщи държавното обвинение.

Инцидентът

Инцидентът стана в понеделник около 16:30 часа след водопой умират 28 крави. Стадото пие вода от канал на река Марица от едно и също място.

Никога досега не са умирали животни така масово, сподели животновъдът Стоян Господинов, чиито животни загиват. Той заяви, че ще чака експертизите и ще си търси правата.

Фермерът ще бъде обезщетен, каза кметът на Димитровград Иво Димов. По думите му става въпрос за залпово замърсяване, тъй като в района няма измряла риба, т.е. случило се е изведнъж.

Предупредени са животновъди, земеделски производители и рибари да не допускат животни и хора в близост до реката. Уведомен е и Националният оперативен център.

До този момент не е отправено предупреждение към Гърция и Турция. Това не е направено, тъй като се изчакват пробите, както и заради факта, че по поречието по реката няма измряла риба или други животни.

Споделяне

Още от България