Пробите на втори блок на АЕЦ Черна вода се очаква да започнат в края на годината

Втори блок на АЕЦ Черна вода в момента е реализиран 65%, очаква се пробите да започнат в края на тази година, а от 2006 година да започне и производството на електроенергия, съобщава пред румънския вестник Адевърул генералният директор на компания Нуклеарелектрика Йоан Ротару.

Той се надява да бъде спазена програмата за ядрена енергетика, приета от правителството на Румъния преди две години, която предвижда през 2010-2011 година да бъде пуснат в експлоатация и трети блок на АЕЦ Черна вода. По този начин ще бъдат осигурени между 25 и 27 на сто от енергийните нужди на Румъния.

Според Ротару цената на тази енергия е изключително конкурентна - 918 000 леи за мегават часа (около 22 евро). Възвръщаемостта на парите ще се осъществи чрез износ на електроенергия за Турция през България, отбелязва румънското издание.

Генералният директор на компанията Йоан Ротару заявява още пред Адевърул, че консултациите с партньорите и специалистите от министерството на околната среда на България във връзка с въздействието върху околната среда на проекта са приключени и в момента се очакват резултатите от заседанието на Европейската комисия на 21 януари.

АЕЦ Черна вода е проектирана за пет реактора Канду 6 канадско производство. Засега е пуснат в експлоатация само първи блок на централата, който има инсталирана мощност от 700 мегавата и осигурява около 10 процента от годишното потребление на електроенергия в Румъния.

Инвестициите по пускането му в експлоатация са в размер на 1,4 милиарда долара. Инвестициите, необходими за втори блок на АЕЦ Черна вода, се изчисляват на 1,3 милиарда долара, а за трети блок - на 1,2 милиарда долара.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?