Пробите потвърдиха заразата от антракс в разградско село

Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт потвърди положителните проби за антракс от с. Брестовене, област Разград, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) във вторник.

В съобщението се казва, че са предприети всички възможни мерки за ограничаване на заболяването. След регистрирането на съмнителните случаи на антракс няма други заболели животни в селото. Ветеринарните лекари са започнали да поставят ваксини срещу антракс на тревопасните животни още на 20 юли. До момента са ваксинирани 950 животни от общо 1 300. Извършена е дезинфекция на местата, до които са имали достъп заразените животни. Забранена е пашата в местността Кереч дере.

Болестта антракс е силно заразно заболяване, което обикновено се предава на хората при контакт с месо, кръв или кожа от умряло от заболяването животно, пише в съобщението.

В изпълнение на Държавната профилактична програма ваксинация срещу антракс се извършва всяка година във всички селища на територията на страната, в които е регистриран случай на заболяването през последните 30 години. На местата, в които антракс е регистриран през последните 10 години, ваксинацията се извършва два пъти годишно.

В близост до с. Брестовене антракс не е бил регистриран през последните 30 години и заради това не са били поставяни ваксини, посочват от НВМС.

Споделяне

Още от България