Пробитият сървър на НАП вече не е "критична инфраструктура"

Пробитият сървър на НАП вече не е "критична инфраструктура"

Активна комуникация между НАП и прокуратурата е довела до смекчаване на обвинението на 20-годишния Кристиян Бойков, който бе задържан по подозрение, че източил данните на над 5 млн. души от данъчните. Младежът бе освободен от ареста, а обвинението му – променено. Ключово за това развитие на нещата е, че прокуратурата вече не счита пробития сървър на НАП за "критична инфраструктура", както твърдеше в сряда. Промяната в позицията им дойде само за ден. Тя е продиктувана от писмо на НАП. Какво се казва в него, не е ясно, от приходната агенция само потвърждават, че са го пратили.

Кое е критично и кое не?

"Установено е, че К.Б. неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура. Това е установено от писмо на НАП, получено днес в прокуратурата", пише в съобщението на държавното обвинение.

Към момента от прокуратурата не дават повече подробности. Според определението за критична инфраструктура, записано в наредбата, дефинираща подобни системи, това е:"Система или части от нея, които са от основно значение за поддържането на жизненоважни обществени функции, здравето, безопасността, сигурността, икономическото или социалното благосъстояние на населението и чието нарушаване или унищожаване би имало значителни негативни последици за Република България в резултат на невъзможността да се запазят тези функции".

Дали формалното основание за освобождаването на Бойков е това, че системата на НАП не е унищожена, данните от нея не са загубени и не е спирала да работи, не е ясно.

Неколкократно финансовият министър Владислав Горанов подчерта, че пробивът не е навредил на работоспособността на приходната агенция.

Не е страшно

Часове преди съобщението на прокуратурата шефът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев заяви пред "Фокус", че изтичането на данните от НАП не е страшно, тъй като подобна информация можело да се намери за всеки онлайн.

"Аз лично не съм притеснен, в интернет може да бъде намерен личният ми телефон, къде живея, както и още много информация", каза Колев. Според него качената вече информация не може да бъде унищожена, тъй като е разпространена на много сървъри.

Приложение

Комисията за защита на личните данни започва проверка в НАП, а данъчните ще пуснат приложение, чрез което всеки гражданин ще може да види дали личните му данни са били източени. Това е договорено на среща между двете институции. Ако открие нарушения, комисията има правомощие да глоби НАП с до 20 млн. лв.

Не се знае кога ще бъде пуснато обещаното приложение. Подобна търсачка вече бе направена от сайта "Биволъ".

Споделяне

Още по темата

Още от България