Пробив на опозицията във Венецуела, Чавес печели, но не достатъчно за реформите си

Управляващата във Венецуела Социалистическа партия на президента Уго Чавес спечели мнозинство в парламента, стана ясно в понеделник, след като излязоха резултатите от вота. Опозицията пък отбеляза пробив и получава над 1/3 от депутатските места, съобщават световните агенции.

Председателката на Централния избирателен съвет обяви след преброяване на повечето от гласовете, че партията на Чавес получава най-малко 90 от 165-те депутатски места, а коалицията от опозиционни партия е спечелила най-малко 61 места.

Избирателната активност е надхвърлила 66%.

Малко след оповестяването на тези резултати опозицията обяви, че е спечелила 52 процента от гласовете на вчерашните избори, макар че не получава мнозинство в парламента.

Президентът Чавес не успя да постигне целта си да запази мнозинството си от 2/3 в парламента, за да "радикализира" осъществяването на "социализма в ХХІ век" без да му се налага да преговаря с опозицията.

Парламентът на Венецуела през последните 5 г. бе контролиран с огромно мнозинство от социалистите на Чавес, след като опозицията бойкотира предишните избори.

Тези парламентарни избори бяха смятани от управляващите и опозицията за решаващи за бъдещето на Венецуела, която е най-големият южноамерикански износител на петрол.

Според проучванията на общественото мнение Чавес остава най-популярният политик във Венецуела, но допитванията показват и спад в рейтинга му през последните две години. Избирателите са все по-разочаровани от управлението на страната заради проблеми като растящата тежка престъпност, зле управляваните обществени служби и инфлацията, която сега е около 30 процента.

Споделяне

Още от Свят