Пробив в преговорите за обединение на Кипър

Лидерите на гръцката и турската част на разделения остров Кипър постигнаха съгласие за мирни преговори, което отваря пътя за референдум за повторно обединение до месец май, предадоха световните агенции.

Те предоставиха на генералния секретар на ООН Кофи Анан правото да финализира условията за провеждане на референдума, дори и в случай, че лидерите на двете страни не постигнат съгласие помежду си.

Пробивът беше постигнат след тридневни "разговори за разговорите" в Ню Йорк.

Ако процесът на преговори пропадне или ако една от двете страни отхвърли плана, членството в ЕС ще е ефективно само за гръцката част на остров Кипър.

Кофи Анан вярва, че има истински шанс островът да може да се обедини преди 1 май, когато Кипър се присъединява към Европейския съюз .

Анан уточни на пресконференция, че преговорите между кипърските гърци и кипърските турци ще се подновят на 19 февруари в Никозия.

Мисля, че страните са решени да преговарят добронамерено на основата на моя план, посочи Анан.

Преговорите ще се подновят в присъствието на специалния пратеник на Анан за Кипър - Алваро де Сото. Ако до 22 март двете страни не постигнат споразумение, на 29 март ще има нова среща с участието на Гърция и Турция. Ако и в този случай не бъде постигнато всеобхватно споразумение, тогава генералният секретар на ООН ще поеме ролята на арбитър, попълвайки нерешените въпроси.

След това проектът на Анан, който предвижда федерация в Кипър, ще бъде подложен на референдум в двете части на острова на 21 април.

Гръцкият външен министър Тасос Яницис уточни, че Европейският съюз също ще има консултираща роля в преговорите, предаде Ройтерс.

По думите му ЕС ще има техническо и съветническо участие, за да се улесни влизането на Кипър в съюза. Яницис посочи, че ЕС ще съветва двете страни по европейските закони, за да бъде ясно дали едно или друго решение на конкретен въпрос е в съответствие с европейското законодателство.

"Това е началото на процеса", каза лидерът на кипърските турци Рауф Денкташ.

Гръцкият премиер Костас Симитис изрази надежда, че кипърските турци ще преговарят този път с добра воля с оглед на повторно обединение на острова.

Постигнатото днес споразумение за подновяване на преговорите представлява решаващ обрат за окончателно уреждане на проблема в Кипър и създава условията за преговори по същество в рамка, изключваща закъсненията, посочи Симитис.

Симитис изтъкна, че разчита на волята, заявена от ЕС, да съдейства за постигане на окончателно споразумение.

Преговорите целят да позволят повторно обединение на острова до 1 май, когато Кипър трябва да се присъедини към ЕС. Ако до тази дата няма споразумение за обединение на острова, към ЕС ще се присъедини само гръцката част - международно признатата Република Кипър.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: