Пробив: Ваксината срещу Covid на "Пфайзер" и "БиоНТех" с над 90% ефективност

Пробив: Ваксината срещу Covid на "Пфайзер" и "БиоНТех" с над 90% ефективност

Фармацевтичната компания "Пфайзер"( Pfizer Inc) заяви, че разработената от нея и германската "БиоНТех" (BioNTech) експерименталната ваксина срещу коронавирус показва над 90% ефективност в предотвратяването на заразяване с инфекцията. Това показват първоначални данни от голямо проучване във "Фаза 3", съобщава Ройтерс.

Компаниите заявиха, че досега не са открили сериозни опасения във връзка с безопасността на ваксината и очакват да поискат разрешение за спешна употреба в САЩ по-късно този месец.

Досега 94 души от третата фаза на проучването са се заразили с Covid-19 - това е три пъти повече от първоначално планираното, но анализът показва, че 90% от хората не са получили ваксината, а плацебо, т.е. не повече от 8 от тези, които са я получили, са се заразили.  За да потвърди степента на ефикасност, "Пфайзер" заяви, че ще продължи анализа докато сред заразените в голямото проучване достигнат 164 души. Като се има предвид неотдавнашното нарастване на процента на заразяване в САЩ, този брой може да бъде достигнат в началото на декември.

Защитата при пациентите е постигната седем дни след втората от двете дози и 28 дни след първата, сочат предварителните данни. Ефективността на ваксината е била измерена, като е бил сравнен броят на инфектираните с Covid-19, които са били ваксинирани с нея, в сравнение с контролна група, получила плацебо. Степента на ефикасност е доста над ефективността от 50% изисквана от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за коронавирусна ваксина, отбелязва Ройтерс.

"Днес е страхотен ден за науката и човечеството", заяви Алберт Бурла, председател и главен изпълнителен директор на "Пфайзер".

"Постигаме този крайъгълен камък в нашата програма за разработване на ваксини в момент, когато светът се нуждае най-много от него, тъй като нивата на заразяване поставят нови рекорди, болниците се приближават до свръхкапацитет и икономиките се опитват да отворят отново", допълни той.

Очаква се "Пфайзер" да поиска разрешително за спешна употреба на ваксината в САЩ за хора на възраст между 16 и 85 години. За целта ще трябва да се натрупат двумесечни данни за безопасност за около половината от около 44 000 участници в изследването, като се очаква това да стане в края на ноември.

Ако ваксината бъде разрешена за спешна употреба, количествата първоначално ще бъдат ограничени. Двете компании казват, че ще могат да доставят 50 милиона дози до края на тази година и около 1.3 милиарда до края на 2021 г. Всеки човек се нуждае от две дози.Остават и много въпроси, включително колко дълго време подобна ваксина ще осигури защита.

Съществуват и огромни производствени и логистични предизвикателства, тъй като ваксината трябва да се съхранява при под минус 80 ° С.

Новината обаче дава надежда, че други ваксини в разработка срещу новия коронавирус също могат да се окажат ефективни.

След съобщението от двете компании акциите на "БиоНТех" и "Пфайзер" нарастват съответно с 25% и с 14%. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус