Проблем с детските имунизации заради липсваща ваксина срещу хепатит В

Заради производствени проблеми на фирмата-производител в момента на много места липсва ваксината срещу вирусен хепатит тип В, което прави невъзможна задължителната имунизация на бебетата.

Първата имунизация срещу хепатит В се прави няколко часа след раждането на бебето в болницата, след което още две дози се поставят в първия и шестия месец от личния лекар на детето.

Джипита обаче се оплакаха, че не разполагат със задължителните ваксини, а имат десетки малки пациенти, на които трябва да я поставят.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че с наличните към момента количества ваксини ще се покрият нуждите на страната за поставяне на първа доза на децата през първите 24 часа след раждането.

В следващите дни министерството ще обяви обществена поръчка за доставка на ваксини, но до сключване на новия договор временно ще се отложат имунизациите с втората и третата доза.

Министерството се позовава на официалното становище на националните консултанти, че интервалът между първата и втората доза може да се отложи до 4 месеца, а между втората и третата доза максимум до 17 месеца, без това да се отрази на изграждането на имунитета на децата.

Споделяне

Още от България