Проблем с индивидуални партиди за ток и вода доведе Клеър Дейли в Поморие

Кметът на общината поиска официално извинение от лявата евродепутатката

Проблем с индивидуални партиди за ток и вода доведе Клеър Дейли в Поморие

Евродепутатът Клеър Дейли пристигна в Поморие за среща между ирландски собственици на апартаменти с представители на различни институции в хотелския комплекс "Сънсет ризорт".

Проблемът, който е от години, е гражданско-правен спор между ирландски собственици на апартаменти и компанията, която поддържа комплекса. Причината е в отказа на ирландски собственици на апартаменти да плащат такса поддръжка от 15 евро на квадратен метър и настояването им да имат индивидуални партиди за ток и вода.

Към момента около 300 ирландци имат апартаменти в комплекса, известен като холандското селище или перлата на Поморие. Около 60 - 70 от тях отказват да плащат таксата за поддържането на общите части на комплекса, каза управителят му Николай Павлов.

Общо апартаментите в "Сънсет ризорт" са над 900. Останалите собствениците са от България, Русия, Полша, Великобритания, Словакия, Дания, Норвегия и др. Нито един от тях не отказва да плаща таксата за поддръжка на имота и не настоява за индивидуални партиди за ток и вода, каза Павлов.

При пристигането си в "Сънсет ризорт" ирландската евродепутатката от групата на "Обединената европейска левица" беше посрещната с остри въпроси от кмета на Поморие Иван Алексиев, който е от ГЕРБ.

Причината е, че преди дни по инициатива на Клеър Дейли, в резолюцията за България, която прие Европейският парламент, като пример за неспазването на върховенството на закона бе посочено и отношението към частните собственици на апартаменти в комплекс "Сънсет ризорт".

Клеър Дейли е сред евродепутатите, които в петък вечерта ще говорят на стотния пореден антиправителствен протест – поредно издание на Великото народно въстание.

Кметът на Поморие Иван Алексиев поиска извинение от ирландката за черното петно, поставено на курорта заради напълно незаслуженото му споменаване в резолюцията. За същото настоя и инвеститорът в комплекса Боян Бонев.

Клеър Дейли запази мълчание и отказа да отговаря на въпроси на български журналисти.

Тя участва в дискусията с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, електроразпределителното дружество - EVN и ВиК-Бургас.

Основният въпрос, на който се търси решение, е как по-справедливо да се разпределят парите за тока и водата между собствениците на апартаментите в комплекса. Сега те ползват един централен електромер и водомер, от които токът и водата се разпределят между тях според квадратурата на апартаментите им. Това става чрез изчисляване на сметките принципа, на който столичани плащат парното, обясни Николай Павлов.

Клеър Дейли иска да може да се открият индивидуални партиди за ток и вода за всеки апартамент, за да е справедливо заплащането на сметките.

От ВиК-Бургас обясниха, че за това се изисква 100% съгласие на всички собственици, тъй като доставят водата до централния водомер на мегакомплекса и от там нататък нямат отговорност да я замерват по апартаменти. Това е регламентирано в Наредба №4 от Закона за водите. Същият казус важи и за отчитането на електроенергията, тъй като токът се измерва от централен електромер.

Николай Павлов обясни, че всеки един собственик, когато купува апартамент в "Сънсет ризорт", е запознат с това и е подписал договор, че е съгласен.

Въпреки това един единствен недоволен от около 60-те ирландци е успял след съдебно решение да не плаща абсолютно никакви такси, включително и за ток и вода, и ползва напълно безплатно комплекса, каза Павлов.

Споделяне

Още от България