Проблем с клапана отложи изстрелването на първия български сателит

BulgariaSat-1 е първият в историята на страната сателит

Предвиденото за 15 юни изстрелване на първия геостационарен комуникационен сателит на България се отлага заради проблем с клапана, който трябва да бъде подменен, съобщиха от компанията "Булсатком", чиято собственост е сателитът.

Новите възможни дати за изпращането му в орбита са 23 и 24 юни.

BulgariaSat-1 е първият в историята на страната сателит. Той ще бъде разположен на българската орбитална позиция и ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони.

Цялата стойност на проекта към момента възлиза на 235 млн. щатски долара. Средствата са осигурени основно от Банката за експортно ориентиране на САЩ US Ex-Im Bank и консорциум от европейски банкови институции, воден от Дойче Банк, с участието на Ситибанк, ЕБВР, Райфайзенбанк и СИБанк.

Очакванията са около 46% от капацитета на сателита да се използва за излъчванията на "Булсатком" и дъщерното ѝ дружество "България Сат", което е регистрирано в Сърбия. Останалите 54% от капацитета на сателита ще бъдат отдадени под наем.

Има силен интерес от Румъния, Гърция, Израел, Германия и други държави към сателита, като с някои от тях договарянето е в последна фаза, коментираха от дружеството при представянето на проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес