Проблем с православното богослужение в "Българската църква" в Рим

Николай Младенов: Дипломатическите действия засега са с ограничен резултат

Проблем с православното богослужение в "Българската църква" в Рим

Българската православна църква не може да използва пълноценно храма "Св. св. Викентий и Анастасий" в центъра на Рим, известен като "Българската църква", въпреки че има сключено споразумение още от 2002 година.

Външният министър Николай Младенов съобщи в петък, че режимът за ползване на църквата няма да бъде променян, но каза, че е бил нарушаван и това е довело до пречки за богослуженията на българската православна общност в Италия.

 

В края на миналата година стана ясно, че дейността на българската православна църковна община в италианската столица е саботирана от новоназначен клисар от румънски произход. Църковният консултант Д-р Христо Минков разказа пред БНТ, че става въпрос за "едни непрестанни опити за скандализиране на църковни богослужения, на взаимоотношенията на хората, които са вътре в тази църква".

 

В отговор на парламентарен въпрос външният министър коментира обаче, че "скандалните действия на служител, занимаващ се с хигиената на храма, са може би само поводът, за да започнат пререканията".

 

"Извършените от нашия представител при Светия престол дипломатически действия пред Държавния секретариат на Ватикана и по-късно пред Римския викариат, засега са с ограничен резултат. Католическият ректор на църквата не желае да освободи въпросния служител, създал проблемите, с аргумента, че му вършел работа", каза Младенов.

 

Той очаква на предстояща среща на църковни представители да се намери решение, което да позволи да се избегне създалото се напрежение. Министърът посочи, че решаването на казуса е в компетенциите на двете църковни общности - католическата и Българската православна църковна община.

 

България в момента няма посланик във Ватикана, след като бе отхвърлен предложения от България Кирил Маричков – син. По неофициална информация това се дължи на гей сцена в негов роман. Скандалът придоби публичност през август миналата година, но България все още не е предложила нов кандидат за посланик на мястото на Маричков.

 

Бившият външен министър Соломон Паси миналата седмица критикува управляващите, че "отношенията, които напоследък сегашното българско правителство демонстрира с Ватикана, не изпращайки посланик вече толкова време там, доведоха до това, че тази църква, тази огромна национална придобивка започна да се изпарява и да преминава в чужди ръце".

Споделяне

Още от България