Проблем с пултовете попречил на ГЕРБ да гласува за президентския референдум

Депутати от управляващата коалиция масово "размисляли" при прегласуване на два от въпросите, сочи справка на НС

Десислава Атанасова

Проблеми с пултовете за гласуване попречили на депутати от ГЕРБ да гласуват за предложенията на президента Росен Плевнелиев за въпросите на референдума тази есен, който ще се проведе заедно с местните избори.

Това обясни депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в сряда пред Нова телевизия, уточнявайки, че десетина нейни колеги от управляващата партия не успели да подкрепят включването на въпрос за задължителното гласуване в допитването заради технически проблем.

По време на обсъждането на въпросите от референдума, който трябва да се проведе тази есен първоначално парламентът одобрил въпроса "за" или "против" задължителното пускане на бюлетина. От БСП обаче поискали прегласуване на предложението, при което десетима депутати от ГЕРБ не успели да повторят вота си.

"Не считам, че има уговорки между моите колеги и други политически формации", смята Атанасова, според която свеждането на референдума само до един въпрос говори за "огромна пропаст между избиратели и политици".

"Това решение ни скара с нашите работодатели", каза още Атанасова, повтаряйки критиките на колегата си Цветан Цветанов към Реформаторския блок отпреди ден, че не са подкрепили предложението на президента хората да бъдат питани и за мажоритарния вот.

По думите ѝ "единствено и само ГЕРБ, срещу всички останали, гласуваха "за" провеждането на референдум за мажоритарния вот. Президентът зададе 3 въпроса за обсъждане в Народното събрание и това бяха въпросите на гражданите".

От своя страна Вили Лилков от Реформаторския блок пък обясни, че той и съпартийците му се обявили "против" мажоритарния вот, защото въпросът бил "много общ и неясен".

"При така поставен въпрос, ако на избори гласуват 30% от българите, може да се получи дву- или трипартиен парламент. Затова ние предложихме да се засили преференциалният вот", поясни Лилков.

Той бе категоричен, че 100% мажоритарен избор, каквато идея беше лансирана от ДПС, би сработил в полза само на ДПС и на ГЕРБ.

"В крайна сметка избирателната система е нещо много по-сложно от задаването на тези три въпроса в референдум", каза още Лилков.

Междувременно след изявата на Десислава Атанасова в сряда, в парламента се роди нов виц: "Реформаторският блок обявява обществена поръчка за десет пулта на депутатите от ГЕРБ".

Справка от гласуването в парламента по президентските въпроси показва, че депутати както от РБ, така и от ГЕРБ изненадващо сменят мненията си при поискани прегласувания. Други парламентаристи изобщо са липсвали.

Единственият депутат от РБ, който първоначално подкрепя предложението на президента за мажоритарен избор на част от депутатите, е Петър Славов. В прегласуването, поискано от Данаил Кирилов (ГЕРБ), Славов вече гласува "въздържал се".

Колегата му Настимир Ананиев също размисля в рамките на минута-две - но по въпроса за задължителното гласуване. Първоначално е подкрепил въпроса на президента, а след това е бил "въздържал се".Антони Тренчев, Иван Иванов, Румен Христов и Валентин Павлов от Реформаторския блок пък също първоначално са гласували "за" въпроса за задължителното гласуване, но при прегласуването, поискано от Филип Попов (БСП), вече не гласуват.

В същото прегласуване се загубват и 10 гласа от ГЕРБ, за които по думите на Атанасова се предполага, че имали проблем с пултовете. Това са Анна Александрова, Валентин Николов, Валентин Радев, Джема Грозданова, Дончо Баксанов, Кирил Калфин, Корнелия Маринова, Милена Дамянова, Нели Петрова и Снежана Дукова.

Други 14 депутати на ГЕРБ пък са гласували по останалите въпроси за референдума, но точно за задължителното гласуване са пропуснали: Теодора Георгиева, Стефан Дедев, Руслан Тошев, Ралица Ангелова, Петя Аврамова, Любомир Христов, Кирил Котев, Ирена Коцева, Евгени Стоев, Димитър Танев, Галя Захариева, Даниела Савеклиева, Владислав Николов, Александър Ненков.

Споделяне

Още по темата

Още от България