Проблем със сървърите на НАП блокира касови апарати

Агенцията ще се откаже да иска повторна пренастройка на устройствата

Проблем със сървърите на НАП блокира касови апарати

Сървърите на Националната агенция за приходите (НАП) са имали проблем в работата си за около два часа във вторник следобед, което е създало затруднения на касовите апарати на търговците, признаха от ведомството.

В 15:40 ч. във вторник сървърите вече са били в изправност, но пък е възникнал проблем с комуникацията с касовите апарати на един от производителите. Те не са успели да се свържат обратно със сървърите, поради което при издаване на касов бон апаратът е пускал празна бележка с надпис, че е възможно блокиране на устройството след 21 часа поради неизпратени документи.

При някои търговци проблемът е продължил и днес, поради което утре в централата на НАП ще се проведе среща с всички разработчици на софтуер.

Не са ясни причините за сървърния проблем на НАП. Но около 60 000 апарата вече работят според новите изисквания на наредба Н-18, която изисква касовата бележка да стига до НАП за около 5 минути след издаването ѝ, а върху нея да се отпечатва специален QR код за удостоверяване на продажбата при сканиране. Касовият апарат трябва да бъде програмиран така, че при липса на връзка с НАП да блокира след 24 часа.

От 31 март всички фирми, които работят само с касови апарати, ще трябва да са ги привели в съответствие с новите изисквания.

Междувременно, НАП заяви, че се отказва от изненадващите проектопромени в наредба Н-18, публикувани на сайта на финансовото министерство на 1 март, които шокираха търговците.

Текстовете въвеждаха нови изисквания, довеждащи до повторна преработка на вече сменените около 60 000 касови апарата преди крайния срок 31 март. Причината е задължението наред с дневния финансов отчет за продажбите да се отпечатва и служебен бон, който показва, че касовият апарат има връзка с мобилен оператор. Смисълът на това е неясен, но със сигурност налага преработване на софтуера на вече инсталираните касови апарати от нов тип, съобщи в. "Сега".

Подобен е ефектът и от промяната в две от полетата в данните, които касовите апарати пращат към НАП.

"Ще се откажем от тези предложения, за да не се налага повторна преработка на софтуера на апаратите", обещаха от НАП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес