Банкерът Левон Хампарцумян:

Проблемът не е в кои банки са държавните пари, а кой ги слага там и защо

Левон Хампарцумян

Ако продължително време има нестабилност, очевидно рискът в държавата ще се повиши, а оттам и банковите лихви, но не протестите са проблемът. Проблемът е дали ще успеем институционално да наредим страната си. Така коментира банкерът Левон Хампарцумян, член на ръководството на "Уникредит Булбанк", случващото се у нас в последните дни.

Хампарцумян връчи във вторник дарение от 140 000 лв. от името на "Уникредит Булбанк" на Българския център за нестопанско право за развитие на социално предприемачество.

Ако не успеем скоро да вкараме нещата в един прагматичен контекст, да имаме работещо правителство, което се занимава с икономиката повече, отколкото със специалните служби и митниците, тенденцията ще е отрицателна, прогнозира Хампарцумян. Той посочи, че падането на правителства е част от демократичния процес.

Не мисля, че изборите имат директно влияние върху икономическия растеж, въпросът не е дали ще имаме още едни избори, въпросът е дали политиците имат необходимите познания и воля да рестартират икономиката и да ни сложат отново да отидем на пътя на един по-съществен растеж, заяви Хампарцумян.

За изискването парите на държавните дружества да не могат да бъдат концентрирани само в една банка, Хампарцумян посочи, че това е крачка в правилната посока, макар и да не решава проблема. Същественият въпрос не е къде са парите, а кой слага парите там и защо, каза банкерът и добави, че няма опасност за стабилността на банковата система вследствие на изтеглянето на капитали заради това изискване.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес