Според проучване:

Проблемът с бездомните кучета излезе начело преди дупките и чистотата

Над една трета от столичани искат животните да бъдат хуманно избити

Проблемът с бездомните кучета излезе начело преди дупките и чистотата

Проблемът с бездомните кучета излиза начело преди дупките, трафика и чистотата в София. Това показва проучване на “Алфа рисърч” поръчано от Столична община след трагичния инцидент с проф.Ботьо Тачков, който беше нахапан до смърт.

Над 82% от анкетираните столичани смятат, че най-тежкият проблем на София са кучетата. “Остротата, с която хората поставят въпроса, изправя местната власт пред голямо изпитание, но едновременно с това дава ясна обществена подкрепа за по-твърди, устойчиви и подлежащи на контрол мерки за решаване на проблема”, се казва в съобщението на “Алфа рисърч”.

Столичната община оповестява данните днес, когато се очаква БСП да поиска оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова заради нерешаването на проблема. Първи оставката ѝ поискаха от “Атака”. Фандъкова отказа да я даде с мотива, че е кмет от 2.5 години, а проблемът е от 20 години.

Изключително одобрение за Фандъкова, почти като при социализма

Данните от проучването показват изключително високо одобрение (над 70%) по предложените от Фандъкова мерки веднага след инцидента. "Тези резултати свидетелстват, че в момента кметът разполага с подкрепата на столичани”, отчитат от “Алфа рисърч”.

Най-високо одобрение от предложените мерки на Столичната община среща предложението за високи глоби за стопани на кучета, които изоставят любимците си или тяхното потомство (над 90%), показва проучването. Важно е да се отбележи, че гражданите, които имат домашни любимци, одобряват тази мярка още по-категорично (над 95%).

На второ място сред най-одобряваните мерки е осиновените кучета да се отглеждат в дома на осиновителя (88%). В същата посока е и искането да се забрани със закон отглеждането на кучета на улицата (72%).

Столичани са убедени, че проблемът с бездомните животни не е само софийски, а и национален, показва проучването на “Алфа рисърч”. Същата теза застъпват и Фандъкова, и управляващите от ГЕРБ. “Ето защо искането за национална програма е на трето място сред мерките, одобрявани с почти пълно мнозинство (85%), като сред притежаващите домашни любимци това мнение се застъпва от 94%”, посочва “Алфа рисърч”.

Намеренията на кмета за месечен публичен отчет на общинското предприятие “Екоравновесие”, което отговаря за безстопанствените кучета, се одобрява от 83.5% от столичани. Все пак силно е усещането сред хората за непрозрачност и злоупотреби в това общинско предприятие, отчитат от “Алфа рисърч”.

Столичани искат резултати до година

В същото време гражданите искат да видят резултати за относително кратък период от време - най-често от 6 месеца до 1 година, показва проучването. Всяко отлагане във времето на въпроса би донесло негативи, смятат от “Алфа Рисърч”.

Хората не вярват в мигновеното решаване на проблема, но настояват за адекватни, бързи и подлежащи на контрол мерки. Оттук нататък решаването на този въпрос ще се мери само по постигнатите резултати.

Въпреки че софиянци искат категорични и твърди мерки за справяне с проблема, по отношение на методите се наблюдава разпръсване на гласовете в различни посоки.

Над една трета от столичани искат бездомните кучета да бъдат приспани, ако не намерят стопанин. Друга една трета залагат на кастрацията. За прибирането им в приюти са над 22%, а под 10 на сто – за осиновяване на бездомните животни. Трябва да се отбележи, че подкрепата за всяка от тези мерки не зависи от това дали човек има домашен любимец или не, посочват от “Алфа рисърч”.

Над две трети от софиянци (68%) признават, че кастрацията и връщането на кучета на място не може да бъде единственият метод за решаване на проблема.

Евтаназията се подкрепя особено силно за агресивните кучета. 72% одобряват искането на кмета на София за агресивно да се смята всяко куче, което застрашава здравето и свободното придвижване на хората, а не само онова, което вече е ухапало човек. 81% от хората одобряват евтаназирането на кучетата от кв. “Малинова долина”, посочват от “Алфа рисърч”.

“В заключение може да се каже, че общественото мнение в столицата категорично очаква кметът Йорданка Фандъкова да реши тежкия проблем с безстопанствените кучета. Факт е, че с първите си стъпки и мерки след инцидента, тя печели подкрепата на столичани. Тепърва обаче ще трябва да осигури подкрепата и на другите отговорни институции и да покаже резултати, при това - в обозримо бъдеще”, посочват от “Алфа рисърч”.

Споделяне

Още по темата

Още от България