Проблемът с бездомните кучета пак опря до създаването на зоополиция

Борисов дал зелена светлина за проекта, Найденов имал здрава гърбина да оправи нещата

Проблемът с бездомните кучета пак опря до създаването на зоополиция

Проблемът с бездомните кучета, който се разгоря с нова сила, след като професор Ботьо Тачков бе разкъсан в София до смърт от улични животни в края на март, извади отново на дневен ред създаването на зоополиция като начин за решаването на драматичния ръст на популацията на бездомните кучета. Сформирането на спецзвено, което да следи за това хората да не изхвърлят домашните си любимци, популацията на уличните песове и да не се извършва насилие над животните неведнъж е било коментирано, но конкретни действия в тази насока така и не са предприемани.

Създава се зоополиция, тъй като е важен контролът във връзка с проблема с кучетата, обяви в петък министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на специално свикана пресконференция за планирани поправки в Закона за защита на животните. Тя бе предшествана от среща при премиера Бойко Борисов, на която министър-председателят казал: Да, работете по тази тема", съобщи агроминистърът.

"Трябва да има звено, облечено в съответната юрисдикция”, заяви Найденов.и обясни, че в момента нито служителите на Агенцията по храните, която отговаря за животните, нито общините имат достатъчно правомощия, за да се справят с безконтролното изхвърляне на улицата на домашните кучета.

"Ако искаме да се справим с проблема, зоополицията трябва да се създаде като обмисляме и законова промяна за завишаване на глобите за онези стопани, които си изхвърлят кучетата на улицата", каза той.

Изявлението на агроминистъра бе предшествано от протест на защитници на животните, които бяха довели пред Министерския съвет и домашните си любимци. Десетки представители на екоорганизации поискаха оставката на Найденов, също настояха за създаването на зоополиция и се обявиха против "средновековните мерки" за решаване на проблема с бездомните кучета.

Земеделският министър коментира, че "моята оставка всеки ден я искат по различни поводи, гърбът ми е здрав, поел съм този кръст и съм готов да поема и отговорността". Преди това от Царево, където бе сутринта, той каза: "Аз знаех, че когато внеса тези промени, нападките на природозащитниците ще се персонифицират към мен".

"Това го е знаех, но беше крайно време да се появи някой със здрава гърбина като мен и да поеме тези нападки. Крайно време е да отървем хората от това бедствие, защото ежедневно ставаме обект на нападение, а и те носят здравен риск", заяви Найденов.

"Вече няма да говоря като министър, а като ветеринарен лекар. Призванието на ветеринарните лекари е да спаси хората от тази напаст. Никой не иска да ги убива. Мястото им е в приютите", коментира агроминистърът. Той обясни, че сега изградените приюти за бездомни кучета са по-луксозни от домовете за деца без родители.

Ако се спазват сегашните изисквания, един кучкарник с индивидуални до 70 къщички струва 6 млн. лв., затова наредбата за изграждането на приюти се променя и вече ще могат да се изграждат открити съоръжения, които са доста по-евтини, каза още Найденов.

Той посочи, че неправителствените организации имат притеснения, че някои кметове могат да наблъскат изловените улични животни "в палеативни заграждения", което да доведе до непредвидени проблеми при съжителстването им като канибализъм, бой между животните и други. Поради това този вид съоръжения засега ще отпаднат от нормативната уредба, докато не се прецизират.

Найденов заяви още, че проблемът с бездомните кучета в София не търпи отлагане, защото от екологичен се е превърнал в здравен и България е на първо място в Европа по заболявания като кучешка тения и различните видове хеморогични трески.

"С промените, които правим, помагаме и на общините да се справят с проблема. Ситуацията трябва да бъде променена не в следващите години, а в следващите месеци", заяви Найденов.

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи пред журналисти, че очаква в понеделник да ѝ докладват за изготвяне на нов, конкретен план за координация и контрол за изпълнение и реакция при сигнали от граждани за бездомни кучета. За решаване на проблема ще бъдат включени по-активно и домоуправителите за контрола върху домашните любимци, които според закона за етажната собственост трябва да бъдат регистрирани на адреса от собственика си.

Готова съм да разгледам всеки вариант, който ще помогне за увеличаване на капацитета на приютите за кучета и временни центрове за настаняване на бездомни животни, защото кучетата от улицата трябва да бъдат прибрани в тези приюти, декларира Фандъкова.

Неправителствени организации, които желаят да си партнират с общината, за да изградят центрове в София и в околността - това е въпрос на финансови разчети. Стига да не искат по-големи разходи, отколкото са досега разходваните средства, аз съм готова на всички варианти, посочи столичният кмет.

При редовните проверки за домашните кучета, които извършва Инспекторатът в парковете и междублоковите пространства, се установява, че по-голямата част от хората имат паспорти, кучетата са ваксинирани, обгрижени, но е трудна координацията с регистирирането в районните общини, каза още Фандъкова.

"Искам това нещо да подобрим, да ускорим. Поставянето на чипове е задача номер едно, както за бездомните кучета, които се регистрират, така също - и за домашните", допълни тя.

Много е нисък процентът на регистрации на домашни кучета в София - от началото на годината са малко над 1000, оплака се кметът

Едва 1000 са и включените в информационната система на Агенцията по храните домашни кучета, съобщи пред НТВ шефът на ведомството Йордан Войнов. Общо в страната има около 100 хил. кучета. От тях бездомните животни са около 30 хиляди, 9 хиляди от които обитават улиците на София. Само няколко хиляди лева е събраният данък за домашните любимци от общините, посочи Войнов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?