Парламентът отхвърли искането на "Атака" за затваряне на границите

Проблемът с бежанците застрашително надхвърля възможностите на държавата

Министър Йовчев: Ние просто не сме подготвени, това е предизвикателство и за нацията

Сн. БГНЕС

Броят на бежанците в България вече е достигнал 7000, а до края на годината най-вероятно ще са 11 000, съобщи в сряда вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той очерта поредна тревожна картина с бежанския поток, обясни колко много усилия полага правителството, но призна, че засега държавата не е в състояние да се справи и очаква помощ от ЕС, чийто обхват обаче очевидно не отговоря на очакванията.

"Можем да се справим със ситуацията. Но като държава ще имаме точка на насищане", каза той пред вътрешната парламентарна комисия. Проблемът е сериозен и "не се вижда ясно решение за справяне с този проблем", допълни министърът.

Преди това Народното събрание отхвърли искането на "Атака" България да затвори границите си за бежанци. Позицията на правителството е, че има такава възможност има, но е много краен вариант.

Само за последното денонощие на границата с Турция бяха задържани 124 души, от които 91 сирийски граждани. 24 незаконни имигранти от Афганистан бяха заловени и в Черно море край Балчик.

"В Европейската комисия са наясно със сериозността на проблема с бежанците в България, подкрепят търсенето на извънредни мерки. Ще получим финансова помощ", информира Йовчев, който преди ден участва в заседанието на Съвета на ЕС по вътрешни работи, след което обяви, че скоро ще има пряка финансова помощ за България.

В началото на септември правителството прогнозира, че броят на бежанците у нас до края на годината ще достигне 6-10 хил. души, а в средата на месеца Йовчев каза, че критичната точка за България е от 5 000 бежанци – количество, което вече е надхвърлено с 2000 души. Още тогава министърът окачестви ситуацията като кризисна, защото държавата няма капацитет да поеме прииждащите бежанци, най-вече от Сирия. България настоя за финансова помощ от ЕС, заявявайки, че ще са нужни 10 млн. лв. за 10 000 бежанци. Според най-новите данни на Йовчев нужните средства вече са 30 млн. лева.

След това българското правителство започна сондажи с ЕС за прехвърляне на бежанци от България към други страни членки, но вече е ясно, че съществено облекчение на ситуацията няма да настъпи.

Няма изгледи други страни от ЕС да поемат значителен брой бежанци от България

"Чуват се все повече гласове да се разработи единна политика в ЕС, в която да е заложена релокацията - преместването на бежанците от една страна в друга. Има държави, които са готови да поемат, но количеството, което предлагат да приемат, е несериозно - 100 - 200 души", заяви вътрешният министър пред депутатите, които изслушаха него и ръководството на Държавната агенция за бежанците.

"Не можем да очакваме бързо разрешение на кризата в Сирия. По всяка вероятност потокът от бежанци ще продължи за един сравнително продължителен период от време. Налице са рискове за разширяване на кризата в съседни на Сирия страни поради големия брой бежанци. България, както и ЕС са изправени пред една критична ситуация", заяви за сетен път Йовчев.

Ние просто не сме подготвени

Според него проблемът не е в охраната на българската граница, а в това, което се случва, след като тя бъде премината. "Ние просто не сме подготвени за това. България не се е сблъсквала с това от 90 години насам. Това е предизвикателство и за нацията. Трябва да обединим усилия без политически окраски и пристрастия", призова той.

"Не бих се ангажирал с конкретна цифра за точката на насищане с бежанци", призна вътрешният министър и посочи, че властите са затруднени да намират места за тези хора, има и проблем с ресурсите. "Имаме проблем с капацитета – не можем да намерим толкова много обучени хора, които да ги интервюират, да работят сред тях”, допълни Йовчев.

"Има риск от възникване на хуманитарна криза, която да повлияе върху всички обществени процеси в България", предупреди той, като повтори, че държавата полага "сериозни усилия да се справим с потока от бежанци, да ги настаним, да обработим документите им и да търсим тяхната интеграция".

Престъпленията се увеличават, но не заради бежанците

От МВР обявиха, че има увеличение на престъпленията у нас, извършени от чужденци и отново потвърдиха, че са засечени бежанци, за които има информация, че имат минало, свързано с тероризъм или други престъпления. Ще бъдат експулсирани четирима души, за които е установен риск от терористична дейност.

Министър Йовчев обаче уточни пред депутатите, че има минимално увеличение на броя на извършените престъпления от чужденци - с около 10%, но това не се дължи на нарастването на потока на бежанци от Сирия. Дори е отчетено, че има спад в престъпленията, извършени от сирийски граждани, информира министърът.

Той обясни, че престъпленията се увеличават, но не заради бежанците. "Предприели сме следните мерки – има засилено полицейско присъствие при местата за настаняване на бежанци; проведени са разговори с охранителните фирми, които отговарят за тези места; има добра комуникация с общинската полиция в София. МВР пое изцяло охраната на разкритите нови места за настаняване на бежанци", заяви Йовчев.

Според неговите оценки издръжката на един бежанец струва 1084 лева. В тази сума влизали 65-те лева, които получават месечно, разходите по поддръжка на местата за настаняване, режийните разходи; поддържане на експерти, които провеждат интервютата, транспортни разходи, издаване на документи.

Според него до края на годината държавата ще похарчи 30 млн. лв. за бежанците.

"При всички положения кризата с бежанците ще се отрази на бюджета. Направихме много, за да потърсим вътрешни резерви. Ще започнем да икономисваме по 26 000 л гориво на месец. Ще бъде тежко, но мисля, че ще се справим с бюджета”, увери Йовчев.

Той съобщи, че до един месец ще бъдат осигурени нови 1500 места за настаняване на бежанци, но отбеляза, че все още организацията на дейността в местата за настаняване не е достатъчно добра.

Над 1300 са бежанците, които са се опитали да напуснат страната ни в посока Западна Европа и са били заловени на границата.

За четирима бежанци властите са установили риск от терористична дейност. Предстои тяхното експулсиране, каза министърът.

Над 50 000 сирийци искат убежище в Европа

Европейският парламент отново призова в сряда за проява на повече солидарност между държавите в ЕС по повод сирийските бежанци, а еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние съобщи, че досега над 50 000 сирийци са подали молби за убежище в Европа.

Той отбеляза, цитиран от БТА, че най-често имигрантите достигат Европа по суша през Турция и България, а по вода - през Египет към Италия. Според него има имигрантски натиск над националните системи в Малта, Кипър и Италия. В България, Кипър и Гърция идват десетки бежанци всеки ден, тези страни са сред изложените на най-голям натиск, заяви Барние.

По думите на на комисаря ЕС трябва да се подготви за още по-голям бежански поток. Той призова за по-голяма солидарност.

Според данни на Агенцията за бежанците на ООН (ВКБООН) за броя на бежанците (включително очакващите регистрация) в приемните страни към 20 септември 2013 година Турция е приела 492 687 бежанци, Ливан - 748 608, Йордания - 531 768, Ирак - 190 857, Египет - 124 373, Мароко, Алжир и Либия - 14 289 (регистрирани).

От началото на конфликта през 2011 г. досега са подадени 52 037 бежански молби в ЕС и неговите най-близки съседи (Швейцария и Норвегия).

Германия е приела 14 842 бежанци, Швеция - 14 083, което показва, че тези две държави разглеждат 59 процента от подадените бежански молби от сирийци. Масовите потоци от бежанци продължават да се ускоряват, без никакви признаци за скорошен край на изходящия поток, отбелязва Европейският парламент.

България не може да затвори границата

Народното събрание отхвърлиха искането на "Атака" да не бъдат допускани имигранти от Близкия изток и Северна Африка, включително и бежанци от Сирия, на територията на България. Единствено 18 депутати от "Атака" подкрепиха искането, "против" гласуваха останалите 165 народни представители, а четирима от БСП се въздържаха.

Лидерът на ДПС Лютви Местан попита защо ГЕРБ са се наредили до "Атака", подкрепяйки влизането на такова проекторешение в дневния ред на НС. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че по този начин са искали да се проведе дебат и да се види позицията на всяка една партия.

Председателят на парламента Михаил Миков призова да се търсят национални решения на проблемите, като припомни, че България е подписала Конвенцията за бежанците през 1992-1993 година.

"Питам народните представители, ако затворим границите и утре на Черноморската граница се случи нещо такова, каквото се случи на италианската граница. Сега всичките ги направили бежанци посмъртно, моля ви се, за да измият срама. Много е лесно да спазваш Конвенция за бежанците, когато в България няма бежанци. Много е лесно да назначаваш председател на Агенция за бежанците, когато няма бежанци. Много е трудно обаче тази система да си върши работата за това, за което е назначена. До последния служител на Агенцията по бежанците, службите "Миграции”, които години наред получават заплати, да започнат да си вършат работата. Политическите разговори са едно, работата е друго", заяви Миков, оправдавайки смените в ръководствата на споменатите институции.

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров България няма необходимия капацитет да се справи с бежанския поток и границите трябва да бъдат затворени. Колежката му Магдалена Ташева пък обясни, че вътрешният министър Цветлин Йовчев е "срам за България" и не знае колко бежанци има на територията на страната ни.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров от своя страна коментира пред БНР, че ако България затвори границата си с Турция, ще нарушим редица закони и международни договори, по които държавата е страна.

Той каза, че на границата са засечени бежанци, за които има информация, че имат минало, свързано с тероризъм или други престъпления. Тези хора се настаняват в домовете на МВР в Бусманци и Любимец.

Споделяне

Още по темата

Още от България