Първият блок по европрограмата вече е обновен

Проблемът с блокираните в КТБ пари за саниране е решен

Строителите ще бъдат избрани до 20 септември

Снимка: БГНЕС (архив)

Проблемът с блокираните сметки за саниране на блоковете в затворената Корпоративна търговска банка (КТБ) е решен. Собствениците на апартаменти няма да събират наново сумата от 25% за самоучастие в проекта. Техните доверителни сметки са защитени, защото са под гарантираните 196 хил. лв. Това е уверила вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева представителите на Асоциацията на сдруженията на собствениците на сгради по време на срещата с тях във вторник.

Търси се решение и за блокираните 13 млн. лв. за нисколихвено кредитиране, които също са в КТБ. Те не са защитени от закона и всичко зависи от решението на БНБ дали ще фалира банката или тя ще бъде оздравена.

Това, което прави регионалното министерство в момента, е търсене на други търговски банки, които да кредитират собствениците на жилища при изгодни условия.

Строителите ясни до 20 септември

Процедурата за избор на проектант и надзор на проекта се очаква да приключи до 10 септември. Строителите трябва да бъдат избрани до 20 септември, се казва в съобщение на регионалното министерство.

Ако няма обжалвания на процедурата, това означава, че обновяването на домовете ще може да започне и през октомври, стига собствениците на сградите да се съгласят да рискуват ремонт през студените и зимни месеци. Причината е, че средно около три-четири месеца са необходими за цялостното саниране на един блок, показва натрупаният до момента опит.

Към днешна дата са подадени над 380 заявления от собственици на жилищни сгради за санирането им. Между Министерството на регионалното развитие и собствениците са сключени 52 споразумения, по които сградите са готови за проектиране и извършване на строителни дейности.

Формулата на успеха - контрол, контрол, контрол

Вече е готов и първият обновен блок по европейския проект. Той е в столичния квартал "Изток", недалеч от спортната зала "Универсиада", на 6 етажа с 18 апартамента.

Обновлението му започна на 22 април и продължава и до ден днешен, като сме на финалната права, каза Иван Станков, наречен "идеалният домоуправител" от бившия министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.

"Контрол, контрол, контрол – от сутрин до вечер за да станат нещата." Това е формулата за успеха, каза Станков пред Mediapool. Той е строителен инженер и посочи, че без да се следи всеки ден работата на фирмата изпълнител нещата няма как да станат.

Първоначално прогнозната стойност за обновление на блока беше 222 хил. лв., но тя падна значително след избора на изпълнител. "Билдинг компани" беше избрана да направи санирането на две сгради в София срещу 250 хил. лв.

Собствениците на апартаменти в блока в жк. "Изток" бяха извадили между 2000 и 6000 лв. на апартамент за обновяването на блока, като в доверителната им сметка в КТБ има блокирани около 40 хил. лв. Сега след приключването на обекта не са ги карали да събират парите наново, остава ангажимент на Министерството на регионалното развитие да си реши този проблем.

Проектът остава рисков

Европроектът за обновяване на домовете беше забавен изключително много през последната една година от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. Това постави под риск усвояването на 50-те млн. лв.

"Изпълнението на програмата през последната година е забавено необосновано, като основна причина за това е липсата на диалог, прозрачност и информация", е заявила Захариева пред Асоциацията на сдруженията на собствениците на сгради, цитирана от пресцентъра си.

Според нея това е демотивирало много от гражданите да кандидатстват с проекти за енергийно обновяване. "Тази програма е изключително важна, защото енергийната ефективност е приоритет на ЕС и няма никакви основания този проект да бъде рисков", казва Захариева.

За настоящия програмен период средствата за енергийно обновяване са значително повече спрямо изминалия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес