Проблемът с наследените договори се преувеличава

Според бившите министри на финансите Милен Велчев и Стоян Александров проблемът с наследените и неразплатени договори, сключени от предишното правителство, те е толкова сериозен колкото се представя.

В последните дни един от основните лайтмотиви в изявленията на министър-председателя, свързан с 2.160 млрд. лв. по договори от миналата година и дилемата дали те да бъдат прекратени или разплатени. "Не знам по какъв начин ще бъдат представени тези 2.160 милиарда лева през 2009 г., за които говорим. Защото, ако ги признаем за валидни, от това автоматично ще излезе, че и ние като Гърция сме лъгали и сме правили скрити дефицит. А отнесем ли договорите за тази година значи, че въпросът с еврозоната приключва, отиваме в дефицит от 6-7%," каза Борисов. Според него в тази ситуация няма полезен ход.

Пред БНР в неделя и Александров, и Велчев обясниха, че такива неразплатени договори винаги е имало.

Финансовият министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев обясни, че и той е завещал на следващото правителство такива задължения – малко над или малко под 2 милиарда лева.

"Но нека да сме наясно, всяко правителство завещава някакъв дълг от неразплатени договори. Защото тези договори, по-голямата част от тях изискват изпълнение в продължение на една, две, някои и повече години. Предишното правителство, сключвайки договорите, за да може да отреагира по някакъв начин на икономическата криза, не може да ги разплати веднага, преди да бъде свършена работата”, каза Велчев и добави, че не е "на път да защитава предишното правителство”.

Все пак той призна, че предишното правителство може би е сключило повече договори, отколкото страната можеше да си позволи в този момент, навлизайки в кризата. Но по принцип практиката била напълно нормална.

Като пример той посочи, че, когато е станал финансов министър, също е наследил от предишното правителство много договори за стотици милиони. "Може би не 2 милиарда, но той и размерът на икономиката не беше толкова голям тогава, така че всичко е относително”, добави Велчев.

Според него и сега с добра организация, с добро желание проблемът може да бъде решен.

Велчев каза, че, ако премиерът е сигурен, че договорите са сключени по престъпен начин, не само е добре, а е длъжен да ги прекрати.

"Ако са толкова неизгодни, че противоречат на закона, също трябва. . . могат и трябва да бъдат прекратени. Но това е въпрос на оценка и тази оценка не може да я направи правителството и то само да прекрати договорите. Това трябва да стане по съдебен път. Но в никакъв случай не трябва вместо да действаме, да говорим вече кой месец, осми месец, по този въпрос”, заключи Велчев.

Трябва да се види дали тези ангажименти са изпълними всичките 2 милиарда само за тази бюджетна година или са ангажименти и за следващи бюджети, каза финансовият министър в правителството на Любен Беров Стоян Александров. Според него проблемът има решения, тъй като вероятно част от договорите са за 3-5 години напред.

"Но явно премиерът не е опитен човек и просто всяко нещо той е готов да го генерализира - или да го омаловажи крайно, или да го генерализира, че е невероятен проблем и т.н.  И понеже няма за момента той самият решение, а може би и екипът му, и затова са тези изявления”, каза Стоян Александров.

"Освен това, действайки по този начин психически на хората, те смятат, че народът ще им прости всякакво едно действие, в т.ч. и неразумните. Защото като ги плашиш с още по-лошо може да се прокарат някои неща, нали, непопулярни мерки. Така че това е също елемент от поведението им - да създават психоза и да държат народа под упойка, за да могат да си правят експерименти”, добави той.

Споделяне

Още от България