Проблемът със службите е как харчат пари

Има проблем с бюджетите на специалните служби, къде и за какво се харчат парите, кой кого следи, кого подслушва. Това заяви депутатът от ОДС и член на вътрешната комисия в парламента Иво Цанев по БНР.

Прозрачността на бюджетите на специалните служби, а не тяхната подчиненост, е по-важният въпрос, който стои на дневен ред, смята депутатът по повод идеите НРС да премине под контрола на премиера, а контраразузнаването да излезе от МВР.

"В края на годината, когато обществото иска да види как се харчат парите на данъкоплатците и вижда, че тези две служби харчат изключително много пари, особено на фона на тези BMW-та, които се купиха за изпълнителната власт, последен лукс, естествено е да се зададе въпросът - абе, аджеба, защо така толкова пари се плащат, а тези служби не знаем какво точно работят", заяви Цанев.

В България бюджетите на службите, които са в системата на МВР и на МО, заплатите на служителите, както и средствата за операция и за агенти, са ревностно пазена тайна. На практика липсва механизъм за подобен граждански контрол над службите. Докато в САЩ, Специалната сенатска комисия по разузнаването приема бюджета на различните служби и контролира средствата и функциите им. Класифицираната част не се огласява пред обществеността, но за тази година 99 страници са разсекретени и са достъпни за обикновения данъкоплатец.

Според Иво Цанев у нас няма и баланс в правомощията на парламента и изпълнителната власт в контрола над службите. "При условие че ние сме парламентарна република, се оказва, че нашият парламент няма абсолютно никакви правомощия по отношение нито на разузнаване, нито на никакви специални служби", заяви депутатът.

"Принципни неща трябва да се решат, а не на някого да му се намери работа, за да може той да чете доклади. И какво като ги чете? В тези доклади няма да има нищо, ако ние не направим реформата.", заяви Цанев по повод готвеното назначение на бившия разузнавач Бриго Аспарухов за съветник по националната сигурност в политическия кабинет на премиера.

По вина на мнозинството в сегашния парламент се бави реформата в българските специални служби, заяви Цанев. Вчера депутатът от НДСВ Наско Рафайлов също призна, че процесът върви мудно и заяви, че 3 години ще са необходими за преструктурирането на сектора за сигурност. Той разви личната си идея за обособяване на разузнавателните и контраразузнавателните служби в две отделни структури, над които да има обща шапка.

Споделяне

Още от България