Проблеми с тока в шест столични квартала заради опит за кражба на кабели

Важни административни сгради, сред които и Министерският съвет остават без резервно електрозахранване за известно време, а в шест столични квартала ще има проблеми с тока, предупредиха от ЧЕЗ, която снабдява с ток Западна България. Причина за това е опит за кражба на маслен кабел високо налягане от подстанция в софийския квартал “Редута“ в полунощ на 3 май.

В резултат на вандализма е било прекъснато електрозахранването на потребителите от кварталите “Център“, “Изток“, “Гео Милев“, “Подуяне“, “Сухата река“ и “Хаджи Димитър“, но по-късно е възстановено по резервен електропровод от съседни подстанции.

“Крадците са работили много професионално и прецизно са подготвили кражбата на съоръжението. Това със сигурност е добре организирана група“, коментира в съобщението на ЧЕЗ Росен Йорданов, директор “Експлоатация и поддържане“.

Технологичният режим на поддръжка и експлоатация на това съоръжение е изключително сложен. Възстановяването ще продължи поне месец и трябва да се извърши със специални материали и от специализиран екип на фирмата производител от Австрия. Само материалите струват 200 хил. лв., като не е сигурно, че след това ще се гарантира безаварийната работа на съоръжението. до въвеждането му в нормален експлоатационен режим е труден процес и ще продължи минимум един месец, като това не гарантира впоследствие безаварийната му работа и не изключва риска от нови посегателства. Заради това се обмисля вариант за цялостна подмяна на съоръжението със сух кабел за високо напрежение, което ще струва на дружеството 3 млн. лв., посочват от ЧЕЗ.

От компанията допълват, че преките щети от кражби на съоръжения през първото тримесечие на годината надхвърлят 1.3 млн. лв., като от 2008 г. досега дружеството е на загуба със 7.7 млн. лв. от посегателства над мрежата им.

Непреките щети от кражба на медни екрани на кабели и трансформаторно масло за миналата година са 904 хил. лв., а за първото тримесечие на тази – 191 хил. лв.

“Трудно се установяват извършителите на кражби, а на заловените няма ефективно наложени наказания. Ще търсим среща с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, за да го запознаем с проблема и да намерим правилното решение за защита на интересите на гражданите“, допълва Йорданов.

Споделяне

Още от България